Thursday, December 16, 2010

cover your aurat campaign show your support!

assalamuaLaikuM.

semalaman mencari semula blog yang anjur kempen ni, abc pun nak join jugak ^^

COVER UR AURAT_thumb[2]

  • pandangan abc tentang “menutup aurat”

alhamdulillah, mak ayah dah ajar yang terbaek, sejak dari darjah 2 abc dah pakai tudung, lepas masuk sekolah asrama, abc mencari identiti sendiri. dari situ abc tahu and mula menutup segala yang wajib. ^^ alhamdulillah. semua abc jaga, bukan nak riak, tapi WAJIB!! wajib bagi kita yang beragama islam ^^

bila disebut dan dikatakan wajib, jadi wajib bagi kita melakukannya. macam puasa and solat 5 waktu. wajib kita tunaikan, kalau tinggal, berdosa kan?

tunggu seru dan hidayah? itu lah tanggapan masyarakat sekarang, seru apa? hidayah? bila dikatakan wajib jadi wajib kita buat, bila kita dah buat kita mintak pada Allah moga hadirkan hidayah buat kita, moga dapat menjalani kehidupan dengan baek ^^.

abc cakap secara umum.. pada lelaki dan perempuan. lelaki kalau dah bersukan lupa abes batas aurat, maen bola seluar pendek atas lutut, macam mana tu? perempuan? tak boleh nak kata apa dah.. rambut mahkota.. ye sebab mahkota la kena tutup, mahal.. indah untuk suami ^^ baju seluar.. besar la sikit. apa? takut nampak gemuk sebab baju besar? lebih baek macam tu kan.. daripada menampakkan apa yang tak patut ditunjukkan. ^^

bila dah menutup aurat.. akhlak perlu dijaga baek, bertudung sampai lutut tapi orang benci macam mana pulak?

wallahu’alam

+++

ini pendapat abc.. korang macam mana?

jom kita berkempen^^

reminder: abc sendiri banyak kekurangan yang perlu dibaiki ^^

10 comments:

Ayuni said...

btul2. setuju, hikhik...

Rozuan Ismail said...

jom sama2 buat kebaikan!!

forever love said...

setuju 300% kat abc...

akubersamaCahya said...

@ ayuni : ^^ macam upin ipin...betul3

@rozuan : jum3

@forever love: uishh 300% tuh..

asyfiqaz said...

thanks for supporting!
semoga usaha kecil kita ni diberkati Allah =)

akubersamaCahya said...

^^ mudah2an.. i'AlLah.. amin~

saya said...

salam ziarah,

nice entry. peringatan utk kita bersama..

akubersamaCahya said...

insyaAllah.. ^^

Mohamadazhan hjDesa said...

kempen menarik utk generasi muda :)

akubersamaCahya said...

^^ semua peringkat umo pun menarik..hehehe