Monday, February 6, 2012

cerpen : Mr. S (part 3 )



Rusdi melangkah lebih laju setelah kelibat Farhan dilihatnya berada di meja paling hujung restoran makanan laut itu. Sekejap-sekejap Farhan membetulkan duduknya. “Ada yang tak kena la tu”Rusdi meneka dalam hati.

            “So, kesalahan apa pulak kali ni?” Rusdi terus duduk menghadap Farhan tanpa dijemput. Farhan yang sedang tersandar sambil menekup wajahnya dengan kedua belah tangan sedikit tersentak. Farhan membetulkan duduknya. Air tembikai dihadapannya disedut sedikit.

            “Huge mistake!” Farhan mengeluh kuat. Rusdi hanya tersenyum sinis. Bukan dia tidak kenal sahabatnya yang seorang ini. Semua yang dibuatnya tidak difikir baik buruk terlebih dahulu. Pakai hentam saja!

            “Apa kau dah buat?” Farhan memandang Rusdi lama.

            “Aku tengking dia.” Rusdi menggeleng perlahan. Dah tahu dah!

            “Kau ni macam-macam. Apa pulak salah dia kali ni?” Dalam masa yang sama, Rusdi menggamit pelayan restoran untuk memesan minuman.

            “She did nothing. Entah lah... aku tak boleh kawal marah aku.” Mereka terdiam sebentar dengan kehadiran pelayan. Rusdi memesan minumannya. Selepas pelayan itu beredar, Rusdi mulakan bicara antara mereka.

            “Kau memang. Sampai bila nak baran ni? Maya tak tau apa-apa, ingat tu” Farhan meraup wajahnya.

            “Aku tau. Entahlah. Macam mana aku nak terangkan? Susah untuk aku bukak cerita yang 15 tahun cuba aku padamkan.” Rusdi terangguk-angguk tanda mengerti.

            “Selagi kau tak cerita, selagi itu Maya jadik mangsa kau. Betul tak?” 

            “But how?”

            “Terus terang adalah jalan terbaik.” 

            “Payah...”

            “Kau tak cuba dah kata payah.” 

            “Memang payah... Penat aku nak pikir dah!” Rusdi ketawa sinis. 

            “Kenapa kau masih fikir hal tu? Dah lama sangat. Maya bukan macam tu. Nampak pun tahu.” Rusdi menyoal panjang lebar.

            “Memang dah lama, sangat lama. Maya memang baik. Tapi aku masih belum percaya. Macam dulu, babah terlalu percaya, babah kata dia baik. But, apa yang jadi?” Rusdi mengeluh kecil.

            “Babah dapat maafkan dia sebelum babah pergi. Dia pun dah takde Farhan. Sampai bila kau nak berdendam?” Rusdi cuba memberi nasihat. Moga sahabatnya itu menerima dan kembali berfikir secara rasional.

            “Sampai bila-bila!”

            “Ha... tengok tu... sebab tu lah. Sampai semua jadik mangsa dendam amarah kau, termasuk isteri PILIHAN kau sendiri, Maya!” Rusdi sengaja menekan ayat pilihan itu, sengaja untuk menyedarkan kesilapan Farhan.

            “Kau ni... aku tengah kusut tambah kusut.” Farhan merungut.

            “Kusut dengan salah sendiri. Bukan salah aku, langsung takde salah aku.” Rusdi menyindir lagi.

            “Aku tau... dah la.. kau ni...” Farhan benar-benar kusut. Sedar salahnya pada Maya, namun untuk membuka pekung cerita lama, tidak sama sekali. Harus bagaimana dia menguruskan kehidupannya, dan bagaimana untuk kembali berhadapan dengan Maya? 

            “Maya, masalah baru kau Farhan. But Maya takkan menimbulkan masalah, its you, yourself.”

            “What do you mean?” Farhan menjungkitkan keningnya. Ada-ada sahaja kalau bercakap dengan Rusdi.

            “Maya kiranya kau akan boleh handle, dia baik, taat orangnya aku tengok. Yang aku risau, kau punya awek, Layla and your beloved mother!” Rusdi ketawa kecil.

            “Ha... tu kau jangan cakap. Telefon ni 24 jam naik nama perempuan gedik tu. Datin Rose makan lalang kut masa mengandungkan dia, miang semacam!” Mereka berkongsi ketawa. Di kolej siapa tak kenal Layla Dato’ Jusoh. Lenggang dia dari belakang pun orang boleh kenal siapa, suara? Jangan cakap, kepit kalah ‘gegurl’!

            “Ibu... erm... sayang sangat dekat Layla dan benci gila dengan Maya.”

            “Itu yang kau perlu uruskan. Maya, dalam masa yang sama. Faham maksud aku?” Farhan hanya mengangguk kecil. Faham, dia tahu itu. Sejak berkahwin dengan Maya lagi sudah dia terfikirkan hal tersebut. 

            “Pecah kepala weh nak fikir...”

+++++++++

Sudah hampir dua bulan, Maya kembali duduk serumah bersama Farhan. Namun sikap Farhan masih sama, kadang baik kadang angin. Kandungan Maya sudah masuk empat bulan. Perubahan sudah kelihatan pada tubuh Maya. Belakangan ini Maya sangat kuat makan. Nafsu makannya bertambah. Namun Maya bersyukur, dia tidak mengalami alahan yang teruk, kalau tidak siapa mahu menjaganya? Allah itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Mahu harapkan Farhan, tentu tidak. Sebulan ini Farhan kerap keluar negeri atas urusan perniagaannya. Mak Jah pula sudah berhenti kerja, Maya tiada pilihan, Mak Jah sudah lama berkhidmat untuk keluarga Farhan, sudah tiba masa untuk Mak Jah berehat. 

“Dah makan?” soal Farhan setelah pulang dari kerja lewat malam itu. Tali leher yang sudah ditanggalkan diletakkan  ke atas meja diruang tamu itu. Dilabuhkan sebentar dirinya ke atas sofa. Matanya dipejam rapat.

“Alhamdulillah. Baru aje tadi. Han nak makan?” Maya menjawab perlahan, sambil mengambil tempat bertentangan dengan Farhan.

“Saya dah makan sebelum balik.” Maya mengangguk perlahan. 

“Esok saya ada check-up. Boleh tolong hantarkan?” Farhan kembali membuka matanya. Tengkuk yang terasa lenguh diurutnya perlahan.

“Pukul berapa ye?”

“Dalam pukul 2, tak boleh tak ape... Maya pergi sendiri.” Maya bersuara perlahan, hatinya sangat berharap Farhan dapat menemaninya kali ini. Perut yang sedikit membesar itu diurut perlahan.

“Saya tak berani nak janji, esok banyak urusan dekat pejabat. Esok pagi saya confirmkan dengan Maya ye, boleh?” Farhan memandang Maya yang berada dihadapannya. Maya cuba tersenyum sebaiknya. Hatinya tahu, pastinya akan kecewa lagi.

“Okay, tapi Han confirmkan awal ye. Maya nak kena call teksi.” Farhan berkerut dahi mendengar kata-kata Maya.

“Why... why you need to call a taxi? Kan ada kereta?” Farhan memandang Maya tak berkelip, serius!

“Maya tak berapa kuat sangat kebelakangan ni. Asyik sakit-sakit badan. Takut jugak nak drive. Lagipun dah lama tak drive, sebelum ni kan ada Pak Teh Lan.” Maya cuba menjelaskan dengan baik. Selepas seminggu Mak Jah berhenti, Pak Teh Lan pulak berhenti. Alasan? Pak Teh Lan tak cakap apa, katanya sudah tiba masa untuk berehat, sama macam Mak Jah.

“Sakit? Kenapa tak bagitahu saya?” Farhan berubah nada, ada kerisauan di situ.

“Tak sakit teruk pun. Biasa-biasa aje, doktor kata biasa sakit-sakit ni sebab baby sedang membesar.” Farhan yang mendengar penjelasan Maya cuma mengeluh lemah.

“I’m sorry. Terlalu sibuk sampai tak ambil tahu tentang Maya and baby.” Maya hanya tersenyum.

“Tak apa, Maya faham, dan baby pun faham papa dia busy.” Ujar Maya sambil tersenyum dan mengurut lembut perutnya. Farhan terkedu seketika. Sepanjang empat bulan Maya hamil, dia tidak pernah lagi dengar perkataan itu. Papa? Layakkah aku. Farhan bingkas bangun dan terus ingin melangkah ke atas. Maya kaget.

“Han nak kemana?” Maya turut berdiri.

“Naik atas, mandi solat.” 

“Tak nak minum apa-apa? Maya boleh buatkan.” Maya memujuk, dia ingin lebih lama lagi berbual dengan Farhan. 

“I’m tired Maya, saya nak naik berehat.” Farhan menjawab perlahan dan terus sahaja mengangkat barangnya dan terus naik ke biliknya. Maya memandangnya sepi. Kecewa, mungkin!

“Erm...” Maya mengeluh, sekali lagi dia melabuhkan duduk ke sofa. Rindu dan sunyi. Dua rasa itu bersarang dihati. Sejauh mana Farhan menerimanya? Bila boleh merasa hangat tangan Farhan menyentuh perut yang terisi nyawa milik bersama ini. Teringin. Maya sangat teringin merasa seperti ibu lain. Berkongsi penat, sakit dan bahagia saat hamil bersama suami tercinta. Bilakah dia akan merasakan semua itu.

“Maya... Maya....” Farhan yang baru turun ke tingkat bawah terperasaan kelibat Maya yang masih di sofa. Apabila sampai ke tepi Maya, terdengar dengkuran halus daripada Maya. Hairan kenapa Maya tidur di sofa, lalu terus sahaja dia mengejutkan Maya.

“Maya, kenapa tidur kat sini...?” Farhan cuba mengejut Maya dari lena. Maya kelihatan tergerak-gerak sedikit. Namun gerakan yang dibuat menyebabkan kesakitan disekitar pinggangnya. Maya mengaduh kecil.

“Eh... kenapa ni? Maya okay?” Farhan tunduk melutut separas duduk Maya. Bahu Maya dipegang lembut. Sekali sekala, wajah Maya diusap perlahan. 

“Sakit sikit... aduhhh...” Maya mengetap bibirnya menahan sakit.

“Sikit apa ni, dah macam sakit sangat aje.” Farhan bersuara sedikit tegas bercampur risau.

“No... selalu macam ni... kejap lagi okay la...” Farhan mengeluh perlahan. Sungguh dia tidak tahu apa-apa. 

“Kenapa tidur sini?” Farhan bersuara lagi apabila Maya kelihatan semakin selesa. 

“Maya tertidur. Han tak tidur lagi?” Farhan yang sedari tadi bertinggung dihadapan Maya kini bangun berdiri.

“Nak turun minum air. Maya pergi masuk bilik, tidur ye.” Farhan seolah memberitahu namun seperti memberi arahan. Biasalah CEO. Waktu Farhan ingin melangkah ke dapur, lengannya Maya capai, lembut menggenggam. Farhan kalih memandang Maya.

“Malam ni, Maya nak mintak Han teman Maya tidur boleh?” Farhan berkerut dahi. Maya cuba mengatur kata.

“Malam ni aje,boleh?” Farhan menggaru kepala yang tidak gatal dengan tangan kirinya, tangan kanan masih setia dipegang Maya.

“Okay, but saya pergi minum dulu ye.” Maya tersenyum gembira. Maya mahu meminta sesuatu daripada Farhan, dan langkah pertama kepada permintaannya itu sudah tercapai. 

Sepanjang perjalanan ke dapur, Farhan masih terfikir-fikir, mudah pula dia menuruti permintaan isterinya itu. Sebelum ini payah, mesti ditolak. Ah! Mungkin kasihan. Yelah, melihat dia menanggung sakit sendirian akibat perbuatan dia. Bukan perbuatan sengaja, tapi tanggungjawab. Erk! Farhan tergeleng-geleng sendiri. 

p/s: short aje kan... sori! macam part ke 5 baru ending... erhmm... it is okay, belum cecah 30m/s word lagik hehehe. much love readers!

8 comments:

zura asyfar addy rifqhiey said...

nmpk Farhan dh okey sikit..hehe :)

ZiErWa zAiNaL said...

uish..x sbar nk bce n thu ending dia mcm mna

blinkalltheday said...

x sabar nak taw progress maya n farhan..jgn smp maya lari tggalkan farhan dah le..farhan, bile nak layan maya baik2 ye...sian maya...dah lah tengah mengandung ni..

Anonymous said...

excitednya sya nk tau apa jd next.. :)

[hawa]

akubersamaCahya said...

maya lari? tak lah ^^

Anonymous said...

x sbr nk taw pa jdi next.Mesti nnti Farhan taw kdg2 maya susah tido mlm or terbgun mlm biasa la Maya kn pregnant.Pastu dia rsa bersalah n layan Maya baik2.
-Ana-

Wawa said...

cuba buat watak Maya tu meninggal, hehe... biar padan muka Farhan,
kesian si maya, dahlah tengah mengandung pulak tu kena buat semua benda sendiri :(
sedihnya....

akubersamaCahya said...

Farhan tu baik lah...^^ i like him! garang tapi sayang...

maya mati?? oh nooooo!!! farhan akan gila kut... klu maya mati..hehehe