Sunday, February 13, 2011

resipi simplenak: terung telur dadar!

abc ubah suai sikit nama entri nye, semalam cakap resipi unik kan, tapi tak best plak sebab tak berapa unik resipi2 abc ni, so abc boh la nama dia, resipi simple + enak = simplenak!

sesuai untuk remaja atau anak gadis yang masih amatur memasak macam abc. hehehe

yummy!

abc sangat suka memasak. but abc tak suka nak buat kek or biskut2 raya. mungkin abc rasa nak buat tu leceh sikit kut.hehehe.

pernah makan terung telur dadar?

pernah takpe, tak pernah tu kena try =)

ini resipi akak kelas, masa kat Kluang (time LM) dia ada cerita pasal menu ni. then bila kat rumah, abc try. (pepagi buta mesej kak ida mintak resipi!)

jom memasak!

bahan-bahan:

terung panjang (yang bulat tu pun boleh.^^v)

telur 2biji

bawang putih- tumbuk atau hiris

bawang merah- tumbuk atau hiris

cili-tumbuk atau hiris

bahan perasa (garam, gula, sesedap rasa or cukup rasa)

cara-cara:

  1. bakar terung dahulu, kemudian siat2 kan kulit dia. ikut selera, samada nak hancur2 kan atau tak.
  2. tumiskan bawang merah dan putih bersama cili.
  3. masukkan terung, kemudian tambah perasa.
  4. kemudian, masukkan telur macam masak telur dadar.
  5. biar telur masak.

boleh hidang!

+++

mudah kan?

memang simplenak lah!

actually ni masakan orang2 sarawak kut, kalau tak salah la~~

hehehe

3 comments:

.: iEyLa :. said...

sedapnye...huhu...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

apsal tak attach gambar skali nak tengok

akubersamaCahya said...

ieyla: sgt sedap.

lekat lekit: tak amek gmbr. next time k hehehe