Saturday, August 6, 2011

kisah puasa: tadarus ke tak?

salam ramadhan.

abc dah hampir terlupa untuk post entri berkenaan kisah puasa ni.

kali ni al kisah tadarus.

quran1

korang join tadarus tahun ni?

abc dah lama tak join tadarus ni.

masa sekolah aje join tadarus.

huhuhu

start masuk Matrik abc tadarus seseorang.

liat la sikit nak abeskan satu juzuk sehari =.=”

+++

masa sekolah.

tadarus sangat happening.

semua students terlibat, except non-muslim la ^^v

kami akan dibahagikan kepada kumpulan, dan seorang naqibah akan dilantik untuk setiap kumpulan.

naqib/naqibah ni yang akan pantau kumpulan tadarus.

untuk make sure semua join, takut ada yang ngelat!

jadual tadarus kami,

  • pagi sebelum sekolah

lepas abes mengaji kami akan terus ke kelas. belajar macam biasa.

  • lepas prep petang

prep petang sampai 4.15, so kami akan terus ke surau untuk tadarus and solat asar.

lepas tu, masa untuk diri sendiri, boleh la nak ke bazaar or apa-apa nak buat.

masa sekolah. abc berkesempatan jadi naqibah.

abc tak lah pandai sangat mengaji, bolehlah sikit2 setakat nak berkongsi.

+++

muslim-woman-reads-quran-at-istiqlal-mosque

sepanjang jadi BADRI (badan dakwah)

abc melalui banyak pahit manis.

ada satu kes, students tak pegi tadarus petang.

so badri2 yang ABC, buat spotcheck

tau tak caranya macam mana?

disebabkan bulan posa, kami suruh depa minum.

sapa yang posa, mesti terus mengaku, rugi woo posa!

ada la beberapa orang yang berlakon sakit la, macam2.

+++

pelik jugak bila semua nak memonteng, tapi yelah kecik2 ag

bila keluar baru sedar betul tak betul aku buat tu

+++

abc jeles dengan adik2 abc yang join tadarus, kat masjid or surau.

abc nak join gak!

 

p/s: gambar untuk entri2 ramadhan semua dari Google images search!

2 comments:

radziah AR said...

sekolah kzie kami buat tadarus guru. baca sorang 2juzuk dan murid,ikut kelas, thn 6 sahaja dpt 4 kali khatam quran, begitu juga thn 5. thn 3 & 4 hafaz ayat lazim. buat pertandingan akhir nnt dan majlis khatam b4 cuti...alhamdulillah..
selamat bertadarus abc

akubersamaCahya said...

bagusnye. Alhamdulillah.

masa abc latihan mengajar ritu, sempat la rasa jugak.

InsyaAllah. selamat bertadarus jugak