Monday, March 21, 2011

positif = negatif

alhamdulillah.

segala yang negatif yang abc pikir2, semua tak jadik.^^v

adakah baik untuk sentiasa berfikiran positif atau perlu ke berfikiran negatif?

Berpikir-Positif

kadang2 terlalu positif tak oke jugak.

sebab asyik positif… sampai yang kita sendiri memang tak boleh nak buat, tak boleh nak capai tapi over confident. haa.. tak ke nanti bila kita tak dapat kita akan tension?

contohnya:

aku takkan kena marah punya kalau hantar lewat assignment ni. lecturer aku takkan potong markah. group member aku pun tak kesah.

>>> tengok2 lecturer potong 10 markah. and kawan2 korang yang laen yang penat gila siapkan keje tu tapi markah ciput sebab salah korang, mesti akan marah korang. kesannya?

markah sikit

kawan dah taknak group dengan korang.<<<<

++++

tapi kalau asyik negatif aje terok jugak. macam abc semalam. stress for nothing. ^^v

tapi kita perlu berfikir negatif sekali sekala tapi keadaan yang bersesuaian.

seperti:

>>> nak balik lewat malam seorang diri. kalau kita pikir negatif kita akan balik ke? mesti cari kawan kan. yelah dah fikir macam2 boleh jadik tengah jalan nanti..<<<

kan bahaya nak balik lewat malam seorang diri. kalau kita jatuh ke, siapa nak tolong? sekarangkan banyak kes ragut, bahayakan?. (boleh ke gini?? hehehe)

+++

Make-it-better

ini sekadar pandangan abc. laen orang laen pandangannya.

abc berkata dengan pengalaman sendiri.

tapi abc yang abc tau, disebalik kedua2 nya ada baik dan buruk.

betulkan?

No comments: