Monday, January 31, 2011

insaf la makcik…

moga kisah dia menjadi iktibar.

taubat

makcik ni jiran tetangga abc. dulu sangat baek dengan mama. jiran yang laen dah nasihat mama, jangan rapat sangat dengan dia. mama pulak, jenis yang biar aje.. senyap aje orang kata apa. hari demi hari. tiba-tiba makcik membawa fitnah pasal mama. mama berhutang dengan dia la, ambil beras dia tak bayar (so pelikkan..)and macam-macam. anak perempuan dia yang baru 13 tahun, akan maki-maki mama bila mama keluar rumah, sampai mama dah malas nak bertentang muka dengan diorg, yelah bila nampak mama, dia akan maki-maki mama kuat-kuat, malu dekat jiran yang laen.

taubat_tasbih

(abc penah marah balik, sebab bengang bila dia tunjuk ‘fuck’ kat mama.. but later abc terasa bodoh, yelah bergaduh dengan orang bodoh! buat kita pun macam takde otak jugak)

sabar-sabar-sabar

mama sangat sabar, tapi abc tau hati dia terluka.. kadang mama marah, abc pernah tanya mama, betul ke tak apa yang diorang kata.. (walupun tau tak logik, bukannya makcik tu datin yang kaya…erm!) mama just kata, mama ada anak-anak yang jaga.. mama takde nya nak mengambil duit orang, gaji ma lagi beribu dari dia..

orang kat sini kata, makcik tu jeles.. sebab ma leh bawak kereta, hujung minggu pegi jejalan merata (along yang bawak.. kalau mama aje tak de jalannye.. huhu)

harini bila aje sampai rumah.. adik cerita.. makcik tu dah dapat balasan dia. sekarang dalam wad.. mama just kata, suruh dia muhasabah diri dia..

moga dia bertaubat.

abc ambil ni sebagai peringatan diri sendiri.

taubat2

2 comments:

Ayuni said...

hm, kt klas sye ader sorg camtu, abis dijajanya fitnah psl sye....geram btul...

akubersamaCahya said...

ayuni: manusia.. ada je yg tak puas ati..erm.. sabar je.. hari dia akan tiba jugak...