Monday, March 19, 2012

hijrah = niqab


mama, adik manja abc, abc, dan adik perempuan abc.

once, abc pernah sepak dia sebab berkata yang kesat kepada adik lelaki abc
that time mereka bergaduh. 

masa tu terkejut dengan kata-kata dia.
she too young that time.

menjaga adik perempuan lagi takut daripada menjaga adik lelaki.
sama seperti anak perempuan.

but look at her now. she even better than me ^^
saya bangga!

at first, kami terkejut. 
tapi dia kekal dengan 'degil'nya.
Alhamdulillah. she wanted it that way.
the best way for muslimah.

abc?
hijrah ke tudung yang kecik-kecik dari yang besar-besar 
abc bukan kakak yang baik untuk adik-adik.
sangat bersyukur bila mereka lebih baik daripada kita ^^

jauh lubuk hati teringin nak sarung kembali tudung labuh macam dulu
sekali, sehari saja masa tu
dugaan hijrah ni hebat. hebat daripada ujian yang selalu datang
ujian dia tak rasa pada mula, tapi bila dah jauh kelana dalam tak sedar
akhirnya kita sesat. sesal!

dulu dekat matrik, orang panggil abc, perempuan berjilbab
sebab antara kawan-kawan abc bertudung labuh.
ikut aje ke mana diorang pergi. even balik lewat malam hujung minggu
main bowling aje, takde ke lain ;)
......

rindu pada bau tudung itu.

4 comments:

riyadh said...

Alhamdulillah,seorang lagi hamba Allah yg berpurdah...bukan mudah nak berpurdah,terutamanya kat msia yg org biasanya memandang jelek kat org yg berpurdah nie..insya Allah,adik abc akan terus istiqamah........

saya nak berpurdah?lambat lagi..tudung labuh,dah lama tinggalkan...dulu tudung bidang 60 sekarang ni bidang 50 lebih kot,kecil sket dri yg 60..huhu!! tudung semakin singkat kot kat belakang walaupun kat depan ni saya pakai straight jer..kadang2 agak la rasa janggal,sbb tu saya prefer pakai bagpack nk tutup yg singkat kat belakang tuhh..huhu!!

saya berubah ni sbb maybe sekarang ni saya ke mana2 dgn t-shirt labuh n seluar + pakai tudung yg senang nk dgosok(tudung yg lebih singkat ler tuhh)......insya Allah,azam saya,nak kembali semula kepada tudung labuh seperti zaman dulu2!! perlu keazaman,keinginan yg kuat! chaiyyokkk!!

akubersamaCahya said...

riyadh... kisah kita sama..huhuhu
insyaAllah, balik ni ada misi untuk saya buat ^^

betul.. sesetengah org payah nak terima org berpurdah.. tapi sekarang sekeliling saya ramai berpurdah, maksudnya selalu jumpa/terserempak.

sama-sama kita berubah.

NurWahidah Abdullah said...

wah..adek umoq brapa..macm kecik ja tgok..baguslah..alhamdulillah..dia skolah lg ka..

akubersamaCahya said...

adik umur 15 tahun. sekolah ag ^^