Wednesday, February 8, 2012

Resipi : Spaghetti Bolognese!

Yummy!

bertahun tak kongsi resipi yang simple tapi enak banget! ^^
weekend yang lalu abc sempat, buat spaghetti buat famili.
abc memang jadik chef cuti semester ni, tapi weekend kena buat special sikit la kan ;)

.......

BAHAN-BAHAN:

sepeket perencah sos Spaghetti Bolognese Maggi
daging kisar
bebola daging
carrot
spaghetti

CARA-CARA:

masak sos spaghetti:

  1. panaskan 2 camcam minyak dalam periuk.
  2. kalau suka menumis, tumis bawang putih dan merah. kalau malas, terus masukkan daging kisar.
  3. tunggu daging masak, kemudian masukkan air 1 1/2 cawan. kemudian masukkan perencah sos maggi tu.
  4. biar merenih. kemudian masukkan bebola daging.
  5. biarkan dalam 5 minit. kemudian masukkan carrot. and siap!
note: nak bagi pekat dan terasa, tambah sos cili or tomato. ikut sesedap hati.
dan jangan lupa, garam dan bahan perisa ^^

spaghetti:

mudah aje kan?
didihkan air dalam periuk. 
kemudian genggam spaghetti, biar lembut sedikit demi sedikit baru biar direbus hingga lembut.
kemudian nak tahu dan lembut or masak,
ambil seurat, kemudian gigit. kalau tak kenyal dah bolehlah angkat dan tos! ^^


taraaaa!


sedap. cuba lah!




p/s: abc kena buat bengkang roti petang ni... feveret orang kampung... hahaha bangga sekejap!

2 comments:

najihatussolehah said...

dah bleh menikah dah nh..hehe..

akubersamaCahya said...

jamu laki makan spaghetti je la ari2 hahaha