Jadual 'update'

Tuesday, December 1, 2009

kancil atau pelanduk???

adakah kancil dan pelanduk itu makhluk yang same?? i dunno... my angah said it so.. they r just same.. hehheh..

mase raye kami masak rendang kancil/pelanduk... no pic.. my camera wasn't wit me dat time.. huuu the real kancil/pelanduk pun tak sempat amek gambar.. huhu.. but angah ade gambarnye.. lupe nak upload masok laptopku aje.. hikhik.. meh tgk KANCIL percik!!!! version myOwn self hehehe... (sejak aku peram ayam n jadik sedap n lazat aku di amanahkan utk memeram kancil/pelanduk nih)


pic 1: nape tutup?? yg aku tau klu kite tutup mase peram.. aroma n ramuan tu akan sebati elok, lebih baek tutup ngn daun pisang, bau die akan ag sedap.. (umah aku pokok pisang maseh peringkat bayi! huh!)


pic 2: ni hah rupenye... disebabkan kurang bahan2 utk peram kancil/pelanduk nih, aku tibai mak akunye rencah rendang..aku boh sikit jek.. bg bau wangi sket.. hehhe.. yg len still ramuan yg same..




pic 3: ni mase dah hampir masak.. kulit kancil/pelanduk nih lembut so mudah hangus, isi lom masak ag.. aku dah tores2 isi nye...



pic 4: akibat kulit nye asyik nak hangus, aku pun decide ngan mama ku letak daun pisang.. kulit die sedap tapi bau.. urghhh amat loya..bau daun kuat gile,, cam kambing lew... (daun pisang ni ma amek umah jiran yg bagi baby pokok pisang tuh..heee)


pic 5
: mase makan.. along n angah dtg utk makan ramai c kancil/pelanduk tuh.. yum3.. mule aku tak lalu.. adik ann cakap rase cm ayam.. aku pun bedal.. hehhe sampai tinggal tulang..kehkehkeh




reminder: nak ke resipi ramuan utk peram ayam/kancil/pelanduk/sate/ikan.. heheh klu nak ckp..hehhe nak rase makanan di atas?? dtg umah..klu de rezki dapat makan..hehhehe

No comments: