Monday, December 31, 2012

Bye-bye 2012 Hello hai 2013

01.012.2013 jatuh pada hari esok. yeah!

Assalamualaikum, hye!
terima kasih jenguk blog abc ni yang agak bersawang, macam tempat tidur spiderman dah. hehehe
terima kasih menyokong abc 2012 dan sebelum2nya. insyaAllah 2013 abc akan terus aktif berblogging! Ameen!

2012 ada banyak sangat kenangan buat abc.
abc aktif menulis, abc habis belajar, abc konvo dan abc kuatkan hati dan iman untuk pilih tidak 'couple' sebelum kahwin (sangat2 bersyukur!)
yang pahit? abc tak nak tulis apatah lagi ingat! abc akan lupakan, sebab kepahitan tu memberikan kesan yang sangat negatif untuk diri abc (suka pikir banyak!)
Alhamdulillah, banyak sangat yang positif tahun ni berbanding negatif ^^

maaf ye, dah nak masuk 2013 tapi abc tak pos cerita cinta pun dalam blog. erm! maafkan ketidakkonsistenan abc ni... huuuu~~~

insyaAllah, 2013 abc akan lebih aktif, lebih konsisten (nak pos 1 cerita 1 bulan), lebih matang dalam penulisan dan lebih lain dari yang lain :)
abc ada azam besar tahun 2013, apa azam tu? lepas tercapai abc akan kongsikan bersama, insyaAllah (tengah berusaha nih)

untuk 2013, abc nak bagi hadiah/cenderamata/tanda kasih sayang kepada penyokong2 abc yang selalu memberikan kritikan membina kepada abc. tunggu masanya abc akan umumkan ye :) masih dalam proses.

abc nak join sayembara penulisan, doakan ye abc 'bertuah' dan berjaya dengan cemerlang hehehe
mana tahu Allah perkenankan doa abc dan korang2 semua ^^

2013 akan abc lalui dengan lebih baik, lebih bersemangat, lebih yakin dan lebih berani!

doakan tahun 2013 akan menjadi tahun yang lebih baik daripada yang sebelum2nya, Ameen!


best wishes (much love readers!)
nurwateeqa a.k.a abc

Thursday, December 27, 2012

2013 Azam Baru?



Semakin hampir ke detik tahun baru, 2013.
beberapa hari ni, hari-hari abc tanya adik perempuan abc apa azam dia tahun 2013 :)
abc?

ada satu azam yang sangat-sangat sedang usaha capai.
harap 2013 menjanjikan sesuatu untuk abc :)
apa dia? tentulah berkaitan dengan penulisan2 abc, insyaAllah.
usaha doa dan tawakkal ^^

apa azam baru korang semua?
boleh la share kat sini atau abc page (FB) ^^

much love readers!

Tuesday, December 25, 2012

UPdate Blog : sepanjang minggu lepas ^^

hai-hai-hai
ASSALAMUALAIKUM!

menulis pun kering idea hui3
so update blog kejap.


tiga hari tak tido (tido lepas subuh) sebab tengok drama ni
mak pun sampai kata, boleh tak tidur tengok cite Korea
hehehe kan nak cari menantu Korea dekat mak ^^

King 2 Heart.
best-best-best
sama best macam Nice Guy!

menitis air mata sikit, dan sangat stress!
tapi sangat belajar macam mana nak kenakan orang gila! ^^
tak rugi kalau tengok
rugi kalau tak tengok (bagi yang minat K-Drama la)

sekarang satu lagi drama Korea yang abc tengok, 
I MISS YOU
baru 13 episod, lagi 7 episod lagi.
best jugak ^^ 

hut-hut
abc dah berjaya buat kimchi
gambar abc dah share dalam instagram (@nurwateeqa)
nanti abc post sekali gambar dan resipi ye ^^

dukbokki tak buat lagi, cari rice cake tak jumpa hui3

++++

tak banyak yang buat last week, selain mengguling2kan diri atas tilam
dari semalam abc berusaha siapkan cerpen dan novel.
penulisan dah agak kaku sebab lama tak menulis.

okaylah, nak sambung tulis cerita cinta ^^ much love readers! 

Monday, December 17, 2012

abc nak ______ tapi _____, ????

Assalamualaikum :)



rindu nak jadi blogger, yang malam2 cari isi nak update entri.
kadang-kadang blogwalking sampai 2 3 pagi, masuk give a away, kuiz, tag tagging.
bestnya. tapi ermmm, sekarang sudah kurang rajin, kalau update entri pun mesti pasal masak, cerita korea dan apa yang abc buat aje :)



nak menulis cerita bagi habis tapi erm... mood entah ke mana, ilham langsung tak datang.
harap-harap minggu ni habis la taip cerita baru ye. mungkin kena pi bercinta kejap kut, tak pun layan jiwang karat. tak pun usha abang hensem... hahahaha




teringin nak makan kimchi tapi esok baru nak pergi beli barang. haaa... dukbokki sekali. insyaAllah abc confident boleh buat dua makanan Korea yang femes tuh! ^^v banyak kali dah tengok kat youtube, harap2 jadi dan sedap (dulu selalu sangat buat sushi hahahaha)

abc nak buat semua benda, tapi abc bukan jenis orang yang boleh buat dua kerja satu masa. nanti satu apa pun tak jadi =="

maaf ye belum update cerita, harap sabar menunggu dengan setia :)
much love readers!


Friday, December 14, 2012

Korean Drama: Nice Guy/Innocent Man


nice guy, korean drama!

syafiqa tanya abc, ending cerita ni macam mana, piqa kurang faham eh?
meh abc cerita.

for those yang gila cerita korea, jangan tak tengok cerita ni.
cerita ni bukan cerita korea yang comel2, cute2 tu
cerita dia dari episod 1 dah thrill gila!

 kang ma ru (song joong ki) sanggup mengaku salah dengan menggantikan tempat kekasihnya
yang membunuh seorang lelaki. oleh sebab itu dia dipenjara 5 tahun dan dibuang daripada akademik perubatan. kang ma ru merupakan pelajar yang pintar dan di jangka akan menjadi seorang doktor yang handal.

lepas 5 tahun, kang ma ru mula bekerja menjadi 'gigolo'. bertukar2 teman wanita.
sehingga dia bertemu kembali dengan kekasihnya yang telah berkahwin dengan lelaki lain.
cerita pun mula 'interesting' bila, kang ma ru cuba menjatuhkan kekasihnya itu dengan mendekati anak tiri kekasihnya.

kekasih dia sudah mula gilakan harta yang bukan milik dia. anak tiri dia (heroin drama ni) memang tak suka dengan ibu tiri dia yang merupakan perempuan simpanan ayah dia. 


gadis ni (abc lupa nama dia, susah nak sebut) seorang yang pemarah, perangai dia memang teruk. tapi dia sangat2 cintakan kang ma ru yang pada mulanya hanya mempergunakan dia untuk jatuhkan bekas kekasih dia tu.

abc suka pada kata2 gadis ni:
"saya tak kisah dia yang dulu. semua itu kisah dia yang dulu. sekarang saya hanya mahu dia di sisi saya"

bila mereka ni mula serius, pelbagai hal terjadi. sampailah gadis ni dan kang maru kemalangan.
gadis ni mengalami kerosakan otak yang teruk, kang maru pulak ada pendarahan dalam otak.
 
kang ma ru mula cintakan gadis ni, tapi sayang bila gadis ni dah ingat semula.
dia tak dapat nak terima kang maru. tapi lebih kepada marah sebab kang maru gunakan dia dan putuskan hubungan diorang sebelum diorang kemalangan.
 
episod akhir:
kang ma ru dibedah. selepas pembedahan yang 50/50 tu, dia mengalami masalah mengingat wajah2 orang. macam hilang ingatan jugak. doktor yang pernah melatih dia dulu, hantar dia ke Amerika untuk sambung belajar. akhirnya dia jadi doktor dan dia pilih untuk bekerja dia perkampungan.
 
 
gadis itu pun bukak restoran kecil di kampung tu, sebab nak tengok kang maru. kang maru tak ingat gadis tu.
tapi sebenarnya, dia takde mengalami masalah hilang ingatan, semua tu dia rancang.
kang ma ru nak mulakan kehidupan baru, dengan melupakan semua yang pernah dia buat sebelum ni.
dan dia nak permulaan yang baik dengan gadis tu. 
kang maru nak jadi seperti orang lain yang bercinta, semuanya manis dan indah. bukan kerana dendam dan marah. sebab tu dia buat2 dia hilang ingatan. dia nak rasa bercinta seperti orang lain :)

"awak paparazzi?"
"awak suka saya"

kang maru buat2 jual mahal, bila gadis terkantoi amek gambar2 dia.

last scene, kang maru bagi couple ring yang sebelum ni dia nak bagi tapi tak kesampaian.
^^v
 
  abc juga peminat lee kwang soo!
dia sangat pandai berlakon. :)
cerita cinta dia pun best jugak. watak kwang soo menghidupkan lagi cerita ni.
 
++++
 
satu drama yang lain dari lain. macam city hunter! :)
abc bagi 5 bintang dekat cerita ni. ^^v
 
song joong ki dalam running man dulu, cute2 tapi dalam ni macho habes!
 
okaylah, jangan lupa tengok ye! (kat youtube aje)
 
much love readers!
 
 



Resipi : Sotong masak stim

Jumaat 1 Safar 1434
1.2.34 lagi comey tarikh ni dari semalam kan ^^v

abc cuti menulis lama sangat, bila mula menulis mulala ter'stuck' sana sini.
sebab dah terhenti henti.
nak update entri pun jadi tak reti.
so, masuk dapurlah!

resipi2 abc kongsi mungkin biasa2, 
sebab abc kongsi resipi untuk orang2 bujang yang beralasan tak reti masak
hehehehe

okay terus kepada resipi ;)

+++++


sotong abc perapkan dulu, sebab nak bagi rasa lebih kepada sotong

bahan-bahan perapan:

1. halia 
2. garam
3. bawang putih
4. lada hitam
5. air asam jawa (pekat)

perap untuk 15 minit.
 
bahan- bahan stim:
 
kisar : bawang putih,lengkuas,serai, cili merah dan asam jawa.

mayang : bawang merah, halia, karot, daun bawang dan daun sup.

cara masak:

1. sediakan air untuk stim sotong.
2. sotong yang sudah siap perap, masuk ke dalam pelengat (untuk stim), lepas tu tuangkan bahan kisar dan tabur bahan mayang.
3. tengok gambar macam mana jadinya ^^
4. bila air dah mendidih, mulalah stim sotong tu.

dalam 15minit, siap masak!

boleh la makan panas-panas. ^^ adik2 abc suka berkuah, so memang banyak kuahlah sotong masak
stim ni. kalau korang tak suka kuah banyak, kurangkan kuantiti air masa kisar atau pun tumbuk bahan2 tu :)
sebab sotong keluarkan banyak air 

selamat mencuba!



Tuesday, December 11, 2012

hilang mood menulis.....

 abc tiada mood nak menulis.
mungkin sebab cuaca Kedah ni yang PANAZZZ
=='
abc tengah berusaha siapkan cerita CINTA ATAS PAKSA, novel.
ingat nak masuk pertandingan, entah boleh siap ke tak sebelum tarikh tutup hehehehe

lama sangat dah tak tulis cerita mustika ni.
apa ye jadi dengan dia hik3
jalan cerita dah ada, pengolahan aje cik penulis malas nak sambung aishhh
macam mana abc nak jadi penulis berjaya? ermmm

nak tulis cerita ni untuk cerpen christmas hek3
cerpen bulan 12. 
erm... cerita berangan sesorang nih.
takpekan kalau heroin tua sikit ^^v


+++++

for those yang suka drama korea, korang dah tengok cerita NICE GUY/INNOCENT MAN?

 make sure korang tengok cerita ni.
sangat-sangat best!
takde cinta comel2
semua tentang revenge dan kisah cinta yang lain dari lain.
two thumbs up for this drama!

love to watch joong ki and kwang soo in this drama ;)

"ni la keje abc sepanjang tidak menulis, abc gila korea jugak tau hik3"

much love readers ^^




Wednesday, December 5, 2012

kalau tak menulis, abc.........?

Selamat Tengahari semua^^
sudah hampir 2 minggu abc tidak menulis huhuhu =.='
mungkin sebab abc memikirkan beberapa hal lain?entahlah
novel nak kena siapkan bulan ni jugak huhuhu (kalah orang siapkan manuskrip!)
abc bukan bekerja, tanam anggur aje. mama lak cuti sekolah, abc lagi free
tapi entah kenapa tak menulis juga T_T

tapi abc bukan goyang kaki, tambah lemak aje tau ^^


abc sedang dalam proses membuat blaus.
entah kenapa, tiba2 rasa nak menjahit ^^
dah dua hari tapi belum siap.
hand sewing! ;)
malam ni nak buat finishing!


sedih jadik orang darah cair nih.
pakai inai 100jam pun tak merah =.=
tambah-tambah dekat kuku. pucat aje!
aishhh. camne la kalau nikah nanti, gamaknya pakai marker kut?


sejak berumur 20-an ni
abc sangat cintakan bunga!
owh, bakal suami, harap awak selalu bagi bunga ye.
ini semua bunga yang abc dapat.
masa besday dan konvo.
roses dah jadik potpouri ;)
tengok lili, sangat huduh bila kering aishhhh!


petang semalam sempat uli doh untuk buat karipap special :)
sedap-sedap-sedap
tapi sayang masa goreng warna tak cantik
so tak snap la gambar hehehe
mama kata, rupa tak cantik tapi sedap, takpe!
hehehe bangga sekejap.

semua gambar abc amek dari twitter dan instagram abc.
nak connect instagram dengan FB tapi macam takboleh aje sampai sekarang hui3
jom tweet2? 
@abc_eqa 
instagram: nurwateeqa
 
 abc tak ramai kawan yang tweet2
sunyi aje twitter abc, penuh dengan retis korea tweet bahasa korea
(harap dapat tweet2 dengan KHJ <3 br="br">

okey la, sudah zuhur, solat dan makan tengah hari pulak ^^
much love readers!
 

Monday, December 3, 2012

Resipi : Telur rebus goreng ala dukbokki!

Assalamualaikum.
dah lama tak share resipikan? ^^
tadi abc search resipi2 nak buat dukbokki, mudah aje tengok. cuma bahan2 dia tu ada ke tak dekat pasaraya kita hehehehe

lepas tengok tu dapat la inspirasi nak menyedapkan telur rebus yang banyak dalam peti tu.
tak mau cakap banyak, meh kita masak!

++++++







bahan-bahan bater:
tepung jagung
tepung gandum
lada hitam
telur sebijik
garam
kunyit

bahan-bahan kuah:
cili giling+kicap (gaulkan bersama)
bawang putih
halia
cili merah besar
garam dan gula

CARA PENYEDIAAN:

1. Telur mesti rebus dahulu. belah dua.
2. siapkan bater, goreng seperti goreng pisang :)
3. panaskan minyak, masukkan bawang putih dan halia.
4. masukkan cili giling yang siap dicampur dengan kicap (2cmb) - biarkan cili masak (klu tak masak nnt sakit perut)
4. masukkan bahan perasa dan gaul.

siap! hiaskan dengan daun bawang ^^

SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA.




Sunday, December 2, 2012

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...

Alhamdulillah.
abc kembali ceria seperti selalu.
biasalah, hidup tiada ujian tak menariklah ^^

dua hari abc berfikir. ada betul ada tidak apa yang abc marahkan
biasalah abc juga manusia biasa, gadis yang punya perasaan.
apa-apapun, dua hari tu sangat memorable. mungkin akan kenang sampai bila2 :)
tapi tahulah abc, mana kawan mana lawan.

dua hari tu juga buat abc rasa nak 'berumah tangga'.
mujurlah takde yang meminang, kalau tak abc mesti terus kata YA SETUJU!
  hehehehe

lepas kesedihan tu, mood abc terumbang ambing
jadi tak menulis apa2 cerita.
sekarang dah bulan 12
abc belum siap novel.
nak masuk 'contest' tapi tak siap lagi.
macam mana?

dua cerpen abc ada dipenulisan2u :)

abc nak layan korea kejap sebelum menulis cerpen baru 'PENGGANTI'.
doakan abc terus diberikan ilham yang baik dan sehat tubuh badan ^^

much love readers!