Friday, September 30, 2011

Rusa- sifat nervous tinggi?

 

entri hari khamis, tapi tak post.

Alhamdulillah.

kelas ternakan semester nih tak hanya menumpu pada anak-anak ayam daging tu aje. kami berpeluang melawat taman rusa UTM. dulu abc jogging petang-petang mesti singgah dekat taman rusa, without knowing why ada papan tanda melarang kita dekat dengan rusa dan bagi dia makan.

SINI

tadi abc dah dapat semua jawapannya. and I’m so surprise, makanan favorite rusa adalah, pokok genuak! kalau orang pantai timur panggil buah kerdas. aishhh… abc suka sangat makan genuak kalau balik rumah, tak sangka rusa and abc sharing the same favorite food. hehehehe Who me?

kenapa kita tak boleh dekat dengan rusa?

rusa ada sifat yang sangat pelik iaitu, cepat sangat nervous. sebab itu, rusa sangat mudah menjadi mangsa kepada pemangsanya macam leopard ( abc semenjak dua nih suka benor dengan leopard) singa dan harimau. sebab nya, bila kena kejar, rusa boleh lompat kuat pun dalam 3 kali, if dalam 3 kali tu dia tetap tak berjaya lepas diri, dia sendirinya akan collapse and kiok terus. Confused smile

kenapa kita tak boleh bagi rusa makan?

selalunya kita bagi apa kat rusa? roti kan.. sebenarnya rusa mudah alami alahan kalau silap bagi makan. rusa makan daun-daun rumput ‘gajah’ atau dipanggil fooder. ada sejenis rumput yang rusa takleh makan, sebab nilai kuprum tinggi. Enchek Mat lupa nama rumput tu, nanti abc cari.

semua yang dilarang mesti ada sebab kan.. so, dah tau ni jangan la bagi makan. hehehe

and dalam sekumpulan rusa, selalunya hanya ada seekor rusa jantan, dan kalau ada rusa jantan dari baka yang lain, diorang akan bergaduh sebab nak jadi ketua, nak jadik abang long la kononnya. Laughing out loud

tapi anak jantan kepada jantan berkenaan takkan bergaduh sebab dia tau tu ayah dia. hebat tak?

banyak juga belajar tadi. erm.. unik-unik..

kehidupan haiwan ni sangat unik. bila kita belajar kadang-kadang terasa haiwan-haiwan ni lagi manja dari bayi manusia I don't know smile

p/s: abc penat bau taik ayam. Sick smile

tok kura, lagenda jaguh lumba lari?

 

salam senja buat semua.

menulis entri sambil si ottie ni memanjat belakang tott. hai la tott, hang jantan tapi sering dibuli atau hang dok berlagak macho + gentlemen? hahahaha

kura-kura_2

abc buatkan satu ruang (kotak cooler pad) untuk diorang maen tanpa kena air. tott suka tidur tempat kering.. kesian kalau letak dalam bekas diorang yang basah-basah tu. Smile

kura-kura

first day abc bawak balik tott and ottie, rumate abc terus kata.

‘siapa kata kura-kura lambat, totty ni laju aje jalannya.”

kura-kura_3

terfikir juga, ada betulnya. tapi mustahil bidalan tu salah. and otak ni terus berfikir. haa! abc dapat jawapannya.. korang tau sebab apa?

cuba bagitau abc sebab pa.. meh-meh.. kita kongsi musababnya.

tulis jawapan kat kotak komen ye. Winking smile

Thursday, September 29, 2011

so long.. and good bye.

 

salam 1 zulkaedah.

pergi sudah syawal yang gemilang dirai, dan jauh sudah ramadhan yang penuh suci.

insyaAllah, panjang umur jumpa lagi.

+++

its been a while since my last entry. sorry, I broke my promise again. Sad smile

entah. kenapa abc mesti jadi seorang munafik? berjanji namun sukar nak tepati. aish…! jangan berjanji kalau memang tak mampu nak tunaikan. Devil

erm.. maaf ye kawan-kawan. abc stop mengupdate entri and stop menulis. abc tersangat bizi ditahun akhir belajar nih. Crying face

however, abc dah siapkan jadual belajar abc. insyaAllah. kehidupan akan lebih tersusun. Send a kiss

abc masih mencari waktu untuk post LIF SE

abc masih mencari masa untuk sentiasa bersama blog. (miss BW sangat2)

doakan abc berjaya boleh? berjaya dalam tahun akhir nih dengan degree first class and dekan every semester. Amin!

lots of love story to write out.. my totty, my bff and my novels+ cerpens.. Red heart

see yaa…

Monday, September 26, 2011

cinta hati abc

pagi

an entry for today.

abc dapat cinta baru semalam. so cute!
tott and ottie.

tott pemalu sikit, but ottie is so naughty.! ^^v
nanti abc letak the real picture of them.

kena tinggal diorang lama harini, kelas full. =.='

p/s: rumate ku, tolong bagi makan kat tott and ottie ye..

Sunday, September 25, 2011

Bini-biniku Gangster - Best!


abc berkesempatan untuk tengok cerita nih tadi. perjalanan ke Kluang terpaksa dibatalkan, so agak stress bila dah rancang tapi tak jadi. Allah lebih tahu bukan?
abc and kak ida (kawan abc) pun terus keluar and pegi tengok cerita nih. ^^v

TWO THUMBS UP!


lakonan Sam and Yana tak pernah bosan bagi abc ;)
suka Sam and sangat suka tengok Yana berlakon. she so cute!

Kak Yong.

kalau ketua puak bagi lelaki adalah abang long, perempuan pulak Kak Yong.. hek3

++++
kalau dua cerita sebelum ni abc keluar panggung dengan hampa (klik SINI untuk entri sebelum),
kali nih keluar dengan sisa ketawa. syiok! , ;)

tak sabar tunggu cerita 8 jam keluar panggung, Sam and Yana again! 


hilang deria rasa.

salam syawal

semalam seharian berkonvoi raya ke rumah kawan-kawan yang berada di selatan. meriah!
walaupun di Johor, tapi dapat merasa nasi dagang! hebat kan?

abc belum pernah rasa laksa johor even dah hampir 4 tahun belajar di sini. mungkin sebelum tamat pengajian. ^^v

tiada rasa?
ye, sekarang tengah feelingless. rancangan mahu ke Kluang, namun ada sahaja halangan. Allah tahu yang lebih baek bukan?

membaca blog rakan sekolah buat abc rindu pada mereka. mereka-mereka itu rindu tak dekat abc? mungkin.. ;)

mereka semua sudah punya kehidupan masing-masing. jauh merantau menimba ilmu. ada yang dalam payah meredah lautan cinta dunia. ada juga benar-benar meredah ombak lautan ciptaanNya. abc? juga dalam jihad mencari ilmu. mungkin kisah mereka lebih menarik berbanding abc, dan mungkin juga kisah abc lebih rumit dari mereka semua.

entri ini agak melalut dan menggunakan ayat separa baku. bila meluah rasa, payah nak bergurau senda. ;)

kaki dan badan lenguh semua. senaman sejam sehari. baru 2 hari praktik kan. mungkin nanti dapat hasilnya. payah bila berbadan besar, sakit mudah sahaja menyapa. ;(

menunggu kereta sewa datang. adakah?

Mari Menternak Ayam–Part 2

 

kaki masih dalam keadaan kebas. namun terlalu rindukan blog yang hampir bersawang. ah! abc selalu aje hilangkan? janji tinggal janji. Embarrassed smile

anak-anak ayam sampai hari jumaat. sepatutnya khamis, but that day, fligt anak-anak ayam di ‘delay’ kan

flight-delayed

sebab cuaca sejuk (hujan). anak ayam tak boleh dipindahkan dalam keadaan sejuk, even waktu panas pun, lori dia akan dipasangkan warmer!

before anak-anak ayam dimasukkan ke dalam reban, kami kena sedia reban diorang dengan sebaiknya.

haritu kami bersihkan, ni kena pasang kelambu and letak pampers.

lampin anak

pasang pampers.

sebab utamanya, reban ni, bawah dia jarang-jarang, nanti kaki anak-anak yang kecil tu terlekat or dia jatuh terus ke bawah.

kelambu ayam

pasang kelambu

ni roomate abc. anak mami! Laughing out loud

kelambu ni dipasang keliling reban, bukan nak halang nyamuk, tapi elak anak-anak ayam ni terkejut bila orang mai.

chick23

bila dia terkejut, boleh mati sebab dapat sakit jantung Vampire bat hehehe ada penipuan disitu.

ibu ayam

ni lah ibu-ibu anak ayam! which one is abc? Winking smile

 

anak ayam sampai jumaat pagi, jam 1100 pagi. habes aje kelas ganti, abc and kawan-kawan terus ke ladang. sambut anak-anak kami. Red rose

kotak magik

dalam ni anak-anak ayam dihantar. kesian diorang, sempit kut.

satu kumpulan akan dapat 30 ekor anak ayam.

anak comel

kumpulan abc, advanced. kumpulan pertama yang ambil anak ayam, and masuk reban Open-mouthed smile

ayam yang diambil, kena timbang, tengok najis dia. macam baby jugak la, dah berak baru boleh balik rumah.

baby belajar minum

anak-anak ayam ni kena ajar dia minum, anak-anak ayam ni baru berusia sehari.

anak yatim

comel tak? inilah anak-anak abc.

abc

abc dan hotchick

comel sangat-sangat anak ayam nih! geram aje, nak berak, dia akan menari, golek-golek and then preettt.. euwww!

lepas dia berak. dia makan! wekkk! Alien

+++

kami kena bagi mandi lepas 4 jam dia minum air pertama. lepas nih, pagi and petang kami perlu bagi makanan banyak and air. tengahari just topup makan aje.

lepas nih, kami akan busy jaga anak ayam. Hot smile

 

p/s: jaga baby manusia lagi senang kut. Who me?

Sunday, September 18, 2011

GIVEAWAY BLOG ITIK KUNING


itik kuning- blog

abc join GA nad.. hadiah GA dia cute miut sangat! mana tau mrRandom suka abc.. Princess
tak susah pun nak join.
  1. follow blog
  2. like page
itikkng
simple kan? mau join? klik banner atas tu. Flirt female
abc tag semua kawan-kawan blog abc Rolling on the floor laughing join jangan tak join…

abc hampir terlupa... abc kena wish birthday nad and si itik kuning.. (blog dia)

happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday to both of you
happy birthday to you

^^v

dengan doa: moga Nad berjaya dalam perjalanan menuntut ilmu dan dalam langkah menjadi guru.
moga terus menjadi blogger yang sentiasa punya cerita dan punya ukhwah yang baek dengan blogger laen.
amin.


+++
maaf nad lupa wish.. hehehe

Filem Malaysia 2011.

 

Salam Syawal.

semalam (sabtu) abc dan kawan-kawan berfoya-foya menghabiskan duit yang memang tak ada Crying face

planning abc nak beli kasut and survey cermin mata aje. tapi dah jauh perginya, but tak apa, beli untuk guna jugak.Winking smile

Raya Tak Jadi

kami dah plan nak tengok ‘Raya tak jadi”. memang tengok la. but, tak lah seronok sangat. tapi.. boleh lah.. gelaklah jugak dengan gelagat apek and johan, cuma part Pakcik yang diculik dan bini dia tu, macam tak berapa nak faham sangat. Smile with tongue out

poster-raya-tak-jadi-2011

after keluar wayang, abc mesej BFF.

“ this is the 2nd time tengok wayang, and keluar dengan rasa hampa..”

he replied: “ 1st time dengan I kan..”

we laughed!Open-mouthed smile

sepanjang wayang2 yang abc tengok, dua movie dah yang keluar dengan rasa hampa. kita imagine yang besar tapi dapat kecik, it’s something like that!

filem yang abc tengok dengan BFF,

Karipap-Karipap-Cinta

abc adalah penulis amatur. abc penyokong novel-novel yang ada. and lagik excited bila filem di adaptasi dari novel. jujurnya abc belum lagi membaca novel Karipap2 Cinta which is orang kata best and menarik, so tanpa rasa kecewa, instead of choosing Hantu Bonceng, abc pilih untuk tengok Karipap-karipap cinta. Annoyed

bosan. bila balik rumah adik abc sound direct aje, “ cerita tu memang tak best” if just I know ‘bout that before I bought the tickets!”

Poster-Filem-Hantu-Bonceng-DVII

hantu bonceng jugak abc tak tengok2 lagik, dah berjuta orang pegi tengok, Kak Ida (mybestie) dah dua kali tengok =.=” oh! jeles. pakwe I berlakon I tak tengok, setia sungguh I dengan novel! Smile with tongue out

johnny-english-reborn-movie-poster-2011

semalam, masa beratur nak beli tiket, abc ada cakap, ha.. jom tengok.. mrBean ( Johnny English Reborn) tapi akak-akak jawab dengan pantas, “kan kita nak tengok raya tak jadi!” Flirt male

kecewa kali kedua.

bukan tak seronok. lawak. cuma ada part yang tak best and tak faham, and rasa tak lawak pun. Smile with tongue out after all, boleh la nak tengok…

abc dengan tak sabar nya nak tunggu filem-filem Sam Saheizy keluar.

8jam

Bini-Biniku-Gangster

tak sabar-sabar… ^^v

tak sabar jugak nak tunggu filem Mail Lambung..hehehe katanya ada nak dibuat, betul? tunggu ajelah

mail-lambung

hope filem-filem lepas nih yang abc tengok tidak menghampakan..huhuhu.. Winking smile

++

semua kisah wayang. abc bukan kaki wayang okei. kadang-kadang jek.. Party smile

 

 

note: semua gambar abc google Just kidding