Saturday, October 30, 2010

~perempuan melayu terakhir~

tuai padi antara masak
esok jangan layu-layuan
intai kami antara nampak
esok jangan rindu-rinduan.

salam sabtu yang barakah. i'Allah.

+++++++ perempuan melayu terakhir.. apa kes nih?

korang tengok tak program realiti tu? gadis melayu? malam tadi baru umumkan pemenang musim ke 3.. aku kenai yang pertama je.. aida.. ala yang baru kawen tu.. =)

aku tak berapa minat sangat program macam ni.. (kalau lelaki melayu tengok kut... hahahaha gatai)

aku suka tengok nyanyi-nyanyi.. waaaa.. aku akan jadik pengkritik jalanan. hihihihi..

eh.. lari tajuk dah.. ala,.. aku tak minat gadis melayu sebab aku takleh masuk... hihihi takde lah.. aku just nak borak-borak pasal gadis melayu.. i wanna be one of them because i am a malay girl too! kalau tak masuk gadis melayu tak semesti bukan gadis melayu kan.. =) kalau perempuan melayu ape eh yang berkaitan??? silat?? zaman-zaman dulu (bukan zaman kepahlawanan) mak-mak kite tak masuk pun kelas silat.. (hihihi aku pun ahli silat pesaka gayung)

kesah nye,,, perempuan melayu terakhir ni... kena pandai MEMASAK, MENGEMAS RUMAH, MENJAHIT, MENJAGA + MENDIDIK ANAK-ANAK, MENGAJI AL-QURAN.. ni kalau nak ikut seperti mak-mak kite la.. mak-mak kite kan pakar hal nih??? tul tak?? kalau korang join mak-mak masa kenduri ( siang bawang masa kenduri) mesti dia akan cerita hal anak-anak.. *mr.goo punye pic.. huhu

"kiah,.. anak jantan hang dah kawen ka??" "awat bedah... hang ada anak dara ka??" " tak la.. anak odah tu... baru abaih blajaq... dah la cerdik.. masak pun pandai... hang jgn kata pa.. dok tunggu reja.. dia dok amek upah jait baju... baguihhh budak tu... ngaji pun pandai... cucu odah suma dia ajaq ngaji... hang taknak ka..??


ni la serba sedikit borak-borak yang aku selalu dengar... (aku pun dah besa masuk jadik topik tapi takde la sampai puji aku pandai masak.. sebab aku tak pandai!! hahhahahha)

tapi kita zaman 2010.. so kena add la teknologi..

CELIK IT, OTAK MAU CERDIK PANDAI, PENAMPILAN MAU CUN, SENI PERTAHANAN DIRI (silat ke... yelah zaman banyak jenayah,...huhuhuhu)

*ambil dari mr.goo.. blog orangnye..huhu

so... korang paham tak entri nih?? aku nak sangat gadis-gadis melayu zaman 2010 dan yang akan datang ada ciri-ciri yang aku kaitkan tadi.. risau tengok anak-anak dara zaman sekarang.. ( banyak dah hilang dara walaupun maseh bawah umur... =,( )

apa nak jadik..
apa nak jadik..

ada setengah tu.. baru umur 16. dah kawen.. yelah umur 13 dah bercintan-cintun.. dalam pikiran diorang.. habes belajar kawen.. aduhai anak gadis melayu.. sedih kan...?

melayu dulu + melayu sekarang = melayu berjaya.





reminder: aku nak jadi anak gadis melayu yang berjaya dunia dan akhirat.

Friday, October 22, 2010

this is the end.

salam readers.

the moment that I've waiting was arrived. the end of my practical. but the feeling is different. differ from what i thought before. erm.

its already 13 weeks. tapi seperti semalam aku datang Kluang. seperti baru semalam aku kenal diorang semua. ahhh! hati sedih. serasa mahu menanges. nikmatnya menjadi guru. marah. penat. tapi bahagia. ya. kerna ada mereka.

aku pasti akan merindui mereka semua.

thanks to all SMCC. teachers staffs and my beloved students.

1(2) 1(3) 1(4)

pelajar-pelajar pertama aku dalam kerjaya seorang guru. mereka mengajar aku erti sabar. mengajar aku erti sayang. mengajar aku erti seorang guru. mereka bawa suatu kesah bahagia dalam hidup aku. terima kaseh! =)

kamu semua seperti adik cikgu sendiri!! sayang kamu!


kala aku melangkah ke situ
aku, kau belum kenali
kala aku bersuara
aku, kamu belum cintai

kala aku bersama kamu
kita bersama tanpa jemu
menimba segala ilmu

sayang nya
perpisahan terjadi jua
aku disitu bukan utk selamanya
hanya sementara
sekadar selingan antara masa.

namun..
kau tetap dihati
ini janjiku!





reminder: miss them so much! (baru bape jam je balik sekolah,,huhu)

Monday, October 18, 2010

kalah= loser

salam sayang buat yang membaca.
waaaa.. nanges3.. napa nanges? jangan tanya la~
sedih~

i'm joining a contest but selalu kalah je.
takde yang menang pun,
oh! tak cukup hebat.

berapa banyak?

banyak la jugak.

BLACK AND WHITE CONTEST = kalah and langsung tak terpilih! =(


CANDID CAMERA = kalah jugak. tak terpilih jugak =(

SENYUMAN MANEH = mesti kalah la. =(




korang rasa aku sangat kasihan? tak?
aku pun tak kasihan. sebab ramai je yang senaseb..hehehe.. what ever it was. i was so happy and glad that i'm joining all the contest. am i rite guys?..

terasa nak buat contest. ( dengan harapan kadar traffic tinggi lepas tu.hikhikhik) i'm thingking bout it.. my cinta also give me a big support! aha!

i should? or i should not?
buat atau tak buat?
anjur atau tak anjur?

anda sila lah mengundi! hihihihi

Sunday, October 17, 2010

hebat = kecundang.


jika kau fikir kau hebat
dabik dadamu

tinggi hidungmu

nyatanya kau sombong.

....................................................................................

salam kawan. what a night! never thought that time will run very fast. it is already the last week for being a teacher. erm. dunno the feeling. either I'm sad or happy or what. but what i realize is.. i will feel lonely. i do love my students. even they were always talk in mandarin. do they miss me? dunno.

okay guys. i know this entry is not like what u think as u read the title rite. =) ya.. no matter what. i like that status. whenever u feel u r the greatest remember that there will be more people that greatest than u and u never know. more surprise. people that u hate or u always look down on him/her. is actually/maybe great x100 than u. =)

entah ape aku merepek kan (if that u r thinking) but is true. aku ade kenal sorang. ye orang memang pandang die hebat. sebab. suke dabik dada. taknak keje bawah orang sebab bagi die die je betul and hebat. orang salah tak pandai buat keje. so wrong kan... and FYI die tak la hebat mana. macam mane orang boleh kata die hebat? sebab: die akan war-war kan kat orang die hebat. berlagak. tak kawan orang low class ( orang kagi hebat dari die tau) die bijak ( tak pun.buat-buat je) semua orang salah. dia la yang betul ( sanggup bertikam lidah sampai orang mengalah).

do i mengumpat? tak lah.. aku hanya nak korang ambil pengajaran. kita hidup kejap je. dunia ni tempat kita kumpul pahala. buat apa hebat kalau tak dihormati?? lebih baek hina tapi orang tabik spring kan.. =)

okay la, should stop here. see ya!





reminder: aku insan yang lemah.

Monday, October 11, 2010

love is forever~ pening sudah...

selamat petang readers!

if u r always read my entry, u will notice.. what i mean by love is forever... =)
alamak. sudah kering.. susah nye nak memplot cerita nih,, ayuhai!

my adik said that " iqah. cerita tu macam pasai iqah ja"
no lah sis.. i wasn't me.. it is just a story mori.. =)

duhai adikku tidakkah kau ketahui
kakakmu ini kuat bemimpi
tidak kira malam atau masih pagi
tidak kira ramai atau sendiri =)

aku sebenarnya dah kehabisan idea tenaga juga masa!!!
busy. kadang-kadang sengaja membusykan diri je. =)
ada dah bertanya.. apa kesinambungan...

tu la dulu elok2 cerpen.. hang ni betoi sangat orang suruh sambung terus hang sambung.. dah tunggang langgang... (sesi beletiaq kat diri)

kalau ada yg membaca.. hope sabar eh tunggu.. kalau takdak xpa.. aku sambung gak nanti.. =)






reminder: love story is not a sad story!

Saturday, October 9, 2010

wonder pet!


in wondering mood...

......

salam malam yang amat-amat-amat sejuk...
aku sebenarnya heran.. sapa ash yang bersoal2 dekat omonganWelse aku tuh.. erm.. apa2 pun.. ada soklan yang dia bagi..

"berkira dengan pakwe"

erm... terlalu meluas jawapan yang aku nak kasi. sebab pertama... cinta aku kata.. aku nih kurang matang lagi untuk bercerita soal cinta.. ( he always said that..huhuhu its true....)

tapi dia taktau aku nih matang tau.. sebab aku dah 21 tahun.. and I'm older than him la!! hehehe

perempuan ni banyak jenis... korang semua pu mesti tau..

benda pertama kalau sebut perempuan ialah:

1. gedixs
2. ayus
3. lembuts
4. sopans
5. air mata
6. seksis
7. moodys
8. perampas.
9. hiasan dunia.... hehehehe.. banyak benda dalam dunia pasal perempuan kan.. banyak negatif berbanding positif... lupa lak nak gitau korang... 8 perkara tu aku tambah huruf s dibelakang, hal ini demikian kerana aku menyebutnya dengan kaedah gedik-gedik.. =)

untuk pengetahuan ASH... aku as a woman.. masih tak paham dengan diri aku or kaum hawa... namun begitu... bila dalam situasi couple... even married.. perempuan memang sangat-sangat perlukan perhatian... ( cinta cakap.. kalau awak perlu perhatian saya pun perlukan jugak) so that means manusia nih sangat perlukan perhatian... tak salah kan kalau awak mengalah... banyak kan sabar.. tiada yang sempurna dalam dunia.. ( like cinta and me!)

=) aku tau aku tak menjawab soalan dia.. tapi,... aku hanya boleh berkongsi masalah dia... ( macam kak lina, kaunselor sekolah je aku)...

i am one of wonder pet.. the helper!

Friday, October 8, 2010

bila sudah malas~

malas
malas
malas

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhh!

malas nya...
malas sungguh!
sangat2 malas

_____________________________________________

salam ukhwah.
maaf la korang.. penulis entri blog nih terasa malas setiap hari..

bermula waktu subuh.. malas bukak mata...

diteruskan waktu bangun bekerja.. malas nak celik mata.. malas bangun dari hamparan beradu..
malas basuh muka.. malas mandi...

diteruskan waktu 11.30 pagi.. malas bersiap ke sekolah.
malas melangkah keluar rumah.
malas untuk mengajar anak bangsa.
malas untuk melayan kerenah anak pelajar
malas berkata-kata
malas bekerja!





ni lah rentetan kemalasan diri aku yang tersangat merindui keluarga terchinta yang jauh nun.. di utara!! mama cheq nak balik kedahhhhhh....... cheq penat pikiaq nak abeh kan silibus.. cheq rindu keta mama nak drift.. mama.......


okay itu kesah saya.. guru yang malas ke sekolah..

jum flash back zaman sekolah@remaja

bermula subuh..
malas buka mata
malas pergi toilet utk mandi
malas ke musolla
malas bersiap ke sekolah
malas nak makan pagi (6.30 pg!!!)
malas berjalan ke kelas
malas beratur pagi
malas kena denda sebab tak pakai pin.
malas nak belajar
malas nak dengar cikgu ajar
malas nak buat kerja sekolah
malas nak ke prep petang
malas nak ke riadah
malas nak pegi surau
malas nak prep malam



... as a conclusion.. aku memang pemalas kan... erm....





reminder: malas penyakit manusia yang paling sukar diubati!

suri ram~

suri ram ram ram.. suri ram..
suri ram yang manis,,,
aduhai suriram sayang..
makin dipandang semakin manis..


korang penah dengar lagu di atas?? that my song when i was kid.. already forgot where have i heard this kind of song.. but what i realize is.. i was so addicted to old school songs.. macam kat atas tuh.. lagi satu...

tuai padi antara masak
esok jangan layu-layuan
intai kami antara nampak
esok jangan rindu-rinduan..


i don't know what are the unique thing of the song.. but i love even i don't know the whole lyrics,
but i love it..

eh.. mesti yang membaca nih kata.. " apelah cik kak nih membebel" aku just ternyanyi before menulis entri.. actually aku nak tulih benda laen.. laen yang tertulis.. its okay kan.. =)








reminder: i kept review my old school time...