Tuesday, June 29, 2010

cuba menjadi yang terbaek.

salam ukhwah.

dah lewat tapi masih semangat untuk surf internet. memang suka pun. hehehehehe.
entri kali ni macam serius aje kan. Ya! aku sentiasa ingin menjadi yang terbaek dan sentiasa
berusaha menjadi yang terbaek. Apa? aku sentiasa berusaha untuk:

1. menjadi hambaNya yang solehah, taat perintah dan suruhannya. ( aku selalu lupa dan lalai, ambil mudah semua benda)

2. menjadi anak yang solehah. (maseh cuba untuk tidak adakan masalah kpd mama =[ )

3. menjadi kawan yang baek dan setia, mudah membantu. ( aku pulak yang merana.. buat aku suka berdendam)

4. menjadi seorang insan yang teguh dan kukuh dalam apa jua keadaan, dan menjadi seorang yang amanah dalam menjalani kehidupan. ( aku maseh belum kuat utk hadapi setiap dugaan Tuhan)


::::: aku maseh berusaha..Allah menguji.. aku tau itu tanda kasehNya pada aku.. dan aku juga, maseh terus meminta, pada DIA dan hanya DIA. Insya Allah.




* walau aku di biar asing dalam dunia ini.. akan terus kuatkan hati ku... ku tahu DIA menjaga ku....










reminder: aku sentiasa mencuba menjadi yang terbaek buat semua tapi aku tidak sempurna.

Aku suka ~ indah + cantik




salam tengah hari!

while watching WHI@TV3... and doing some assignment... i'm just thinking of the most thing
i really love to do.. hehhehehhe.. snap a picture!
bila la nak ada kamera idaman nih! hahhaha sabar je la!!!!





* ni lah dia.. wah3... ( sori amek gmbr kat blog org jual kamera nih,pinjam ye!)
erm... confirm gambar2 yang kita ambil dengan camera nih mmg cun habes!!


nilai seni suatu gambar susah nak cerita tapi orang yang melihat hasil akan cakap CANTIK!


tapi aku bukan hanya akan kata cantik , sebab bagi aku setiap hasil seni itu INDAH!

mungkin aku masih bertatih dalam setiap apa yang aku suka, tapi aku paham apa yang aku suka! =)

indah + cantik bukan dari mata tapi hati yang melihat!!!!















reminder: semua gambar adalah hak milik orang lain! =)

Monday, June 28, 2010

Again! about them....

Salam bahagia buat semua!

( hari-hari aku tertanya2, ada ke yang membaca nih??)
So sakit hati right now with my “horrible” + “weirdo” NEIGHBOUR!!!!
Kenapa kah mereka bersikap sangat terok??? Macam tak pernah pergi sekolah! Bod-oh
Geramnya!!!!You know why I “maki-maki” mengata diorang? Mereka – mereka itu telah memotong semua pokok mama aku! Sebab??? Sebab mereka dengki lah kut…. Arghhhh!

Diorang nih macam tak belajar pasal “konsep kejiranan” je.. hate them all!
Mama masih kat sekolah… taktau la pe jadik pas mama balik… of cos mama wat dek jek… watpe nak gadoh dengan orang BOD-OH nanti kita pun jadi BOD-OH




Reminder: mama cepat2 la kita pindah!

Sunday, June 27, 2010

so you think you can dance??

salam.

(sedang mencuba untuk tidak menulis secara ringkas,i mean, tulisan singkat/ringkas)

tadi drive dari rumah ke sekolah mama, adik acip menjadi peserta tarian jemputan sekolah tamil, untuk membuat persembahan. comel-comel penari nya. acip memang dari tadika dia menari,siap jadi johan lagi.hebatkan? =)
entri kali ni aku masukkan gambar saja. next entri aku letak video okeh. enjoy ya!

internet slow pulak malam ni..susah nak upload..huhuhuhu

reminder: penat wooo~ ramai orang...

Thursday, June 24, 2010

aku ~ perempuan?

salam ukhwahfillah...

baru lepas jenguk FB.. makin hari makin buhsan dengan die.. hikhikhik i can't stand for such a long time with the same thing!!! thats me! heeee~
perempuan? aku nak kesah kan pasal perempuan. kerana aku juga perempuan. apa ye kesahnya??
al kesahnya.. aku pergi jenguk blog orang, so terbaca pasal make over la.. make up la.. and pelbagai hal kewanitaan yang aku langsung tak paham and tak ambik kesah sangat.. why?? entah la.. hehehhehe.. tapi wanita tetap wanita.. kalau
perempuan tu perempuan jugak.. aku suka alat2 solek.. tapi aku tak suka and tak berapa pandai bersolek or nak solek.. why? aku pun tak paham. aku pantang nampak alat2 solek kompem nak beli..[ tapi tak beli pun coz aku tau tak guna! hee~ but beg make up makin besar??? => ]


aku pun tak berapa ikut trend.. aku just pakai apa yang aku selesa... ( takut terover! hahaha) cukup menutup yang patut aku tutup sudah cukup.. kan? hehehhehehe

erm.. ketinggalan kah aku?? hahhaha what so ever lah... do i care?? but perempuan kena jaga penampilan.. takkan nak selekeh??


* erk..sekadar gambar hiasan


p/s: jangan make up over macam tu dah.. naya! hahahhaha


::::::: as a girl.. woman... (female~ easy word!) kita kena jaga diri terbaek yang boleh, tak semesti kena pakai cantik2, seksa2, make up 4 inci... orang kata dalam cantik luar cantik.. mama kata perempuan kena jaga kebersihan diri, penting! tu pun dah cantik.. ( mama akan bising kalau kulit ada masalah? jerawat! tidakkkk)

.... so girls what do u think?



reminder: still tak dapat tudung tu!

Wednesday, June 23, 2010

he is our precious LOVE!


Hai!

entri kali nih nak story sket pasal my little bro ( i love him so 300X much)..

he kinda a good little boy! but so 300x "manja" with my mum...

never go anywhere without mama! hahhahaahha.. but it is okay coz he will take care of my mum when i'm far away (study jauh3 sedey!)..

here da story:
one day, he going to play wit his friends.. cycling, playing or else.. he play many kinds of game in just a day! hahhaha me wit along going out to buy some stuff.. Todin ( my other bro) going to his friend house wit my mum car.. and mama was at my neighbour house, helping her for kenduri.. at 7.00 p.m adik balik umah... he knocked the door.. no answer... ( dia yg cite saat2 sedih nih) so curious.. coz selalu nye aku mmg suke nyakat die, buat macam takde org.. ketuk2 ag pintu... then he peeps from da window.. no light.. tv was switch off.. OMG!!!! mana sume org??? ... adik pun pergi ke pintu belakang... mama tak kunci coz takut die takleh masuk umah... adik start crying... calling me along and angah... ( aku tak dpt pape call mase tu,... agak pelik la) angah yg angkat call die... hahahha angah pujuk2.. suh bukak lampu and pegi umah makcik yg de kenduri tu ( just 3 block from my house) ... bila mama balik, mama kata.. nangis macam baru pas kena pukul dengan orang.. ehhehehhehe sian adik... hehehhe lepas je kejadian tu, dia balik awal bile maen petang2.. hahhahah takut kena tinggal....


tapi.. kalau bayang kan keadaan adik masa tu.. kesian rasa...

adik pun tak sehat sangat sekarang... dah 2 kali hidung berdarah... moga Allah bagi kesihatan yang baek buat adik acip.. love him so much!!!


reminder: walaupun kekadang sakit hati dengan dia tapi dia lah yang tersayang!

jiran 'o' jiran



salam ukhwah buat yang membaca: hehehehehe.. ( just wondering if anybody read my page!)

malam ni nak story pasal jiran2 yang de kat umah aku... dah lame nak cite tapi tangan nih malas nak menaip... malam nih pas tukar design blog rase nak tulih2 lak... erm... jiran2 aku sgt tak best... byk kategori diorg nih,,

1. sebok
2. kumpulan tingkap malaysia

3.malas

4.kurang ajar

5.jiwa muda.



and banyak lagi.. aku sunggoh tak suke..weee~ so that hari2 aku dok dlm umah.. tgk tv,main tenet dan wat bodo..huhuhu bosan sunggoh..
oke cite pertama pasal ~ sebok..
...... mak ai diorg nih sgt2 lah penyebok... jgn la kite lebih atau wat pelik sket ( bukan pelik diorg yg tak tau) kompem korang jadik bahan ( item no 2). adik aku bawak kete.. sebok nak suh org keje jpj check de lesen ke tak.. aishhh klu takde lesen pun nape nk sebok.. mcm diorg bwk moto de lesen.. sebok jek...

cite kedua ~ kumpulan tingkap malaysia..... ni takleh nak kata pe dah..every petang berkumpul bermesyuarat... cite pasal org len lak tuh,klu pasal xtvt pekdah oke gak.. nak jadik cite satu mgrib mama berleter la kat anak2 die suke gaduh2 time mgrib.. mama berleter kat dapur... "mgrib2 jek ampa dok kata org..takda keja len ka" tu ayat mama... tup2 kumpulan tadi dgr ingat kata kat depa... jeling mama seminggu..hahhaha macam pepatah kan.. 'sapa makan cili..panas la telinga' hahahhaha

cite ketiga ~ malas.... aku pun malas gak tapi tak kacau org... jiran2 aku nih malas nak bercucuk tanam dan buang sampah. mama aku pulak pantang tgk tanah kosong ( belakng umah sendiri k) maka dgn itu umah aku penuh ngn ulam2 dan pokok2 yg leh di makan.. every weekend klu adik beradik kumpul ramai2 mama akan petik la ulam2 nak makan coz abg2 aku suke gile makan ulam... tapi dah naseb.. ulam abes di petik... mama bengang tapi nak wat cmne... erm... ade sorg tu mintak tapi after tgn die dh penuh ngn ulam... mintak la b4 petik mak cik oiiii... de sorang pakcik lak jalan dari satu blok umah ke hujung blok usha2 ulam... aku selalu tgk time aku dok basuh pinggan... ish3 pelik tul perangai.. bile mama tanam depa khianat curah ayaq panas!

cite empat~ kurang ajar..... ni yg paling aku benci.. mulut diorg mcm longkang belakang umah aku..busuk taik jek.. ajar anak maki mama aku.. ade ke patut??? fulamak.. mak bapak zaman sekrg.. otak rendah gile.. huuuu~ de satu keluarga tuh.. mak die jaja cite kata mama aku pinjam duit kat die tak bayar pastu mama aku mintak beras kat die... BODOH nye... MAMA AKU CIKGU.. die??? keje pun tak tetap.. aishhh malas nak kata org tak baek... maaf3.. ade satu hari tu mama lalu dgn kete dpn umah die.. die mencarut.. kurang ajar punye budak! aish...


cite kelima ~ jiwa muda

..... bukan pakcik2.. pakcik2 sini seems oke bagi aku.. makcik2 nih... malam2 pukul 2-3 pagi still jage.. ronda2 satu taman,, pe pekdah nye??? tudung jangan cakap la.. takde punye... aishhh macam ne anak2 nak jadik elok kan... erm... aku rase myb diorg nak wat mesyuarat kut,, ubah time..hikhikhik...


::::: actually banyak ag cite.. tapi makin byk aku tulih makin bnyak dosa aku.. tapi ni sume kesah benar.. harap aku tak jadik mcm diorg.. eh bukan sume oke.. jiran sebelah aku.. org myanmar.. tapi kawen ngn org melayu.. baek jek.. mmg baek.. die pun tak suke org sini.. die kata kite wat hal kite jek...

:::::: kiotrg takkan lame dok sini... tak best.. pas mama bersara myb kitorg pindah ke kampng... erm.. cian mama asyik kena fitnah jek.. but i said to my mum.. " biar diorg lah... jgn kite yg ada ilmu ni jadik rendah pikiran mcm diorg..." mama pun oke...

reminder: jiran kepoh lagik oke kut dari yang penyebok dan kurang ajar???

Saturday, June 19, 2010

kenapa aku ada Blog???

salam bagi yg membaca! (owh ade ke?? hahahha biar la klu takde pun)

malam nih aku tetibe lak tertnya..nape aku wat blog nih dulu??
hahahhah..

masa mula dulu..mcm bets jek..lame2 takde bende nak tulis...
tulis pelik2 kang bahaya lak..

bloggers adalah org yg suke berkongsi,menulis dan menarik.. and itu bukan aku lah!

hahhahah every bagi aku adalah rahasia pelangi ku!

erm.... entah la... aku pun taktau pe nak tulih nih....

Wednesday, June 9, 2010

bila jari malas menari!!


bila jari malas menari.. hati terus berkata2... mulut terkunci seribu bahasa...

assalamualaikum!

lame gak tak tulis dlm blog nih... tenet selalu bukak.. jenguk2 blog..bace cite org jek.. hal sendiri simpan... malas nak tulis... meskipun de byk bende nak cakap.,. nak kongsi... huhuhu

entri ni pun takde mende nak ckp..
tgk kgkwn byk jek cite.. aku?? bosan la nak tulis...
erm... aku dah oke dr demam tapi still batuk2 ag.. bile nak lega pun tarak tau..

lame aku tak menulis dah... bile bosan aku bukak buku feveret aku.. sonok lak... dulu dalam sehari
5 tulisan aku leh wat..sekrg sebaris pun susah...ayuhai!!!

em... tulis byk2 pun watpe.. huhuhu.. penuhkan buku jek..
alih2 tulis dlm laptop nih... huhuhuhuhu....

bosan,,,,,bosan,,,,bosan,,,,