Monday, January 25, 2010

.....tinggalkan segalanya di belakang.....

kadang-kadang dalam hidup ni.. banyak benda pahit kite kne lalui kan.. pasal keje.. study.. kawan2.. kawan? susah nak cari kawan.. bila dah baik sikit.. die akan buat perangai... dah buat perangai.. kite ni yg terseksa nye... pastu.. senang bin lenang nak mintak maaf... ye mmg kite akan maaf kan... jahat mane la kite ni manusia kan... tapi.. untuk kembali menjadi akrab.. tak dah kut.. pisang tak berbuah dua kali kan... penat nak melayan perangai semua orang... kalau di layan last2 kite dipersalahkan.. what da point?? haaaaa...

what should i do now??

erm... manusia2.... moga Allah sentiasa aturkan yang terbaek buat aku.. amin...

Sunday, January 10, 2010

bila ketenangan milik kita


sepanjang kehidupan kita.. pasti banyak onak duri... semua tu ujian dari Yang Maha Esa..
sebagai hambaNya... kita akan sering di uji... kenapa?? sebab Dia sayang kita... aku pernah dengar orang selalu mengadu.. kenapa la Allah tak kabul doa kita.. kita tak dapat pe yang kita nak... semua tu ada sebab... aku ada terbaca dalam sebuah buku...

" tatkala seorang kafir memohon doa... Allah akan berfirman pada jibril... "kau berikan apa yang diminta.. aku benci mendengar permintaannya... namun pabila umat islam memohon sesuatu Allah
akan berfirman pada jibril... jangan kau kabulkan doa nya dahulu.. aku suka mendengar dia memohon sesuatu dariku".... waallahualam...

Allah itu maha mengasihani.. takkan di uji hambaNya jikalau hambaNya itu tak mampu melaluinya... betul.. yakinlah pada Allah...

Aku sentiasa pegang kata-kata tu.. buat aku kuat and dapat teruskan hidup aku kat dunia ni..

sabar dan yakin pada dia... setiap kali hadapi ujian... sikit2 Allah akan bagi ketenangan...
Ujian itu lambang kasih sayangNya...

siapa yang sedang berduka.. terasa nak menangis.. menangislah di sejadah.. dihadapan Nya.. minta kekuatanNya.. mintak ketenanganNya...

kenapa aku tulis ni?? sebab aku mendapat sedikit pinjaman ketenangan dariNya... alhamdulillah...


reminder: aku pasrah Ya Allah.. ku serah jiwa.. raga.. hidup ini padaMu...

Saturday, January 9, 2010

hungry?? lapar??

erm.. malam ni rase lapar nak makan sushi plak...
its been a long time i'm not cook sushi for my family.. my kak long make it better than me.. hehe
yum..yum..yum... gonna get it tomorrow!!!

pic of sushi!! lazat...


Pabila sahabat>>>>


salam sabtu buat semua... salam 1Malaysia..

sekarang semua menyahut seruan PM.. 1Malaysia.. bagus2

entri kali ni aku nak cite pasal..."pabila sahabat punya kepentingan sendiri"

kenape ye... aku just nak share aje.. takde niat lain buat sahabat2 ku..

ape kne ngn tajuk nih ye...

pada aku sahabat ni yang boleh kite percaya.. yang boleh kita harap.. susah jugak nak cari sahabat, kawan ramai la... sahabat ni orang kata time susah pun dia ada.. dats y kita panggil die sahabat..

aku ada sorang yang mulanya aku nak jadik kan dia sahabat.. tapi aku dah nampak kepentingan diri yang dia lebih kan.. aku terkecik hati.. tapi takpe la.. nak wat macam mane dah itu sikap dia...

kenapa aku nak gelar dia sahabat??
sebab dia aku ingat aku boleh harap...
sekarang dia tinggal aku sebab lelaki...
pelikkan... mungkin bagi dia biasa tapi tidak bagi orang terdekat dia..
ramai orang tanya.. tapi ape aku nak cakap... aku tipu la.. heheh.. tipu sunat ( takde istilah tipu sunatkan..) aku just taknak dia malu ngn kengkawan lain aje...

sebenarnya kisah ni dah lama... cuma macam nak berulang kembali aje... entah la.. apa2 pun.. buat sahabat2 di luar sana... satu aje aku nak pesan.. kekasih petik jari boleh mari... sahabat sukar sangat untuk di temui.... okeH???





p/s: boleh kawan aku tinggal aku sorang-sorang??? kureng punya kawan.. huahuahua... nak balik umah...

Sunday, January 3, 2010

:::siapakah orang yang dikasihi dan dibenci Allah??:::

1. Orang yang di kasihi Allah ialah orang yang sabar, rajin dan mulia peribadinya. Taat kepada Allah, cinta kepada Rasul dan menghormati ibubapa.

2. Orang yang dibenci Allah pula ialah orang yang pemarah, pemalas dan tidak berakhlak. Tidak taat pada perintah Allah, tidak mengikut sunnah Rasul dan tidak hormat ibubapa.

3. Orang yang dikasihi Allah ialah orang yang mendengar dan mengikuti ajaran dan nasihat gurunya.

4. Sesungguhnya orang yang dikasihi Allah akan cemerlang dan bahagia di dunia dan lebih lagi di akhirat.

reminder: diciplak dari "perancangan eksekutif ISLAM 2008"