Thursday, December 31, 2009

Monday, December 28, 2009

sekembali daku ke UTM

bagaimana anda menghabeskan cuti anda???

hahhaha... baru balik UTM dari teluk intan.. a bit scare when using BUs... banyak sangat kes2 xcident... tapi nak gune ape ag kan..

wut i'm doing in Teluk Intan??

jadik sukarelawan.. huuhu.. tak besh sgt rasenye.. tension?? yup... takpe.. it is an experience.. ayat ku sepanjang menenangkan kemarahan meluap2.. i never dun wut have i dun at teluk intan.. erm.. it is an experience.. tapi KEMBARA memang syok habes... memang kelas la geng KEMBARA..

ARIL... talk about aril AF7... aku serve makanan untuk die mase karnival.. huuuuu naek satu lif ngn aril tuh... tapi aku wat pe depan die??? AKU WAT DEK... sori... hehhehe.. entah kenapa.. just act like i dun no him... hehehe.. shy2 cat lah.. tapi aril mmg sopan santun.. macam ne gambar cm tu la die... comel org kata.. ORG KATA ye... not me.. hehehhehe

konsert artis af7 aku tak join... kitorg g lepak menara condong.. huuuu.... best lah rasenye.. tangkap gambar cm dok oversea aje.. hikhikhik...

Friday, December 11, 2009

Cahya<<<

Cahaya Hidupku

Artist: Ebith

Kemarin aku melupakanmu
Kemarin aku tak ingat kamu
Namun engkau tersenyum

Dan kini sampai akhir hidupku
Ku mohon jangan tinggalkan aku
Selalu dekat dengamu
Engkaulah segalanya

Rasa sesal tak pernah datang di awal
Ketika, ketika mata rasa dan kata sudah tak berguna
Teringat satu masa ketika aku terlupa
Terlupa akan cinta yang ada di dalam dada
Ku terpesona dengan wanita berbeda
Terpikat dengan sinar cahaya berbeda
Wanita lain yang belum tentu setia
Cahaya yang tidak akan bersinar lama

Tidak seperti sinarmu engkau wanita pujaan hatiku
Malu ku mengakui kesalahanku padamu
Jujur hati ini tak bisa tidur
Ku siapkan waktu berdua denganmu
Saat dimana tak bisa kuganti dengan hatiku
Cinta yang tlah kau beri tak dapat terganti
Hanya dengan untaian kata maaf dari hati ini
Kau cahaya hidupku

Aku adalah lelaki yang akan dibenci
Ketika ku sakiti hati wanita yang mengasihi
Dia beri hati kubalas dengan dusta
Dia beri cinta kubalas dengan luka
Aku terpesona dengan wanita berbeda
Terpikat dengan sinar cahaya berbeda
Wanita lain yang belum tentu setia
Cahaya yang tidak akan bersinar lama

Tidak seperti sinarmu engkau wanita pujaan hatiku
Malu ku mengakui kesalahanku padamu
Jujur hati ini tak bisa tidur
Ku siapkan waktu berdua denganmu
Saat dimana tak bisa kuganti dengan hatiku
Cinta yang tlah kau beri tak dapat terganti
Hanya dengan untaian kata maaf dari hati ini
Kau cahaya hidupku

aku bakal pendidik???


betul-betul ke aku nak jadik seorang pendidik??

layak??

of cos.. aku dh lulus temuduga.. and sekarang dh hampir 2tahun aku study bidang pendidikan..
erm.. tapi betol ke aku nk jadik cikgu?? insyaAllah..

alhamdulillah.. dalam lingkungan 2tahun nih.. banyak yg aku belajar..

1st thing is.. aku belajar yang ape aku belajar sekarang bukan utk aku. tapi anak murid aku..
ade org kata aku ni skema.. asyik ngadap buku.. tau ke diorang aku sentiasa rase bersalah utk bakal anak murid aku..

2nd.. aku sentiasa ingin ade ilmu.. atok kak ngah de kata "orang berilmu takkan diam" betol2.. aku nk jadik cendiakawan..hikhikhik dlm kelas tuh ade yg macam tak belajar pape.. bile exm baru bace segala2.. time assgment tu.. biar kawan2 buat.. ape nih bakal cikgu!!!

3rd.. ade ilmu dan sentiasa lah berkongsi.. alhamdulillah.. kuliah aku de yang oke.. ade jugak bakal cikgu2 kaki bodek n cikgu2 kepoh.. hehhe.. ape2 pun harap jadik yg terbaek.. bab kongsi ilmu.. yup.. Utm nye cikgu mmg berkualiti.. alhamdulillah..

4th.. berani utk bersendiri.. yup.. even kite hanya menapak kat UTM.. jgn takot bersendiri.. de sorang kawan yg rase di bolayan oleh aku die tinggal aku gitu jek.. aku juga ade perasaan.. sedih?? tak lah cume terkilan.. die hny amek kesempatan.. tak kesah lah.. aku tau ni lah asam garam waktu belajar.. sekrg nih betol2 aku bo layan.. hehehhe..

5th.. aktif kan diri.. yup mesti2.. jgn la asyik tgk buku.. aktif mcm mane?? berkawan dan up to date.. up to date... up to date? yup.. maksud nye.. sentiasa tahu and serba tahu.. IT.. music.. movie.. buku.. trend and segala2 nye.. bukan ikut.. atau kne jadik.. just amek tahu..

>>>>>>>>> itu aku sebagai bakal pendidik.. kamu???


reminder: aku akan belajar setinggi yg boleh...

Friday, December 4, 2009

berdakwah lah dengan penuh hikmah!!!!


semua yang bergelar muslim wajib berdakwah...
dan sekarang ramai yang tahu berdakwah..
tapi adakah dengan cara yang berhikmah
insyaAllah..

semua umat islam itu bersaudara..
sikap saling menegur untuk kebaekan itu perlu..
erm.. saya tak berani nak cakap lebih2..
ilmu baru sejengkal (sampai ke??)

kerana sesuatu membuat saya buat sedikit pembelajaran mengenai dakwah..
mase sekolah ustaz dan ustazah selalu cakap.. "berdakwah lah dengan hikmah"
apa ye ciri2 berdakwah dengan hikmah??? yang saya tahu... tak mudah marah.. ada ilmu..
erm... ini serba sedikit yg saya amek dr penulisan orang laen..(hhehhe...cilok)



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


"Serulah (manusia) kepada jalan Rabbmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik." [An-Nahl: 125]

"Maka disebabkan rahmat dari Allahlah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu." [Ali Imran: 159]

"Sesungguhnya, tidaklah kelembutan itu ada pada sesuatu kecuali ia akan membaguskannya dan tidaklah (kelembutan) itu tercabut dari sesuatu, kecuali akan memburukkannya." [HR Muslim dalam Al-Birr wash Shilah (2594)]

"Barangsiapa yang tidak terdapat kelembutan padanya, maka tidak ada kebaikan padanya." [HR Muslim dalam Al-Birr wash Shilah (2592)]




:::Persoalan dakwah berhikmah mengikut pandangan Al-Marhum Mohd Natsir dalam bukunya Fiqhud Da’wah.

Dalam mengupas persoalan hikmah ini, Al-Marhum telah membahagikan ciri-ciri hikmah kepada tiga ia itu :-

a) Mengenali golongan, ia itu golongan yang sedang di hadapan seseorang da’i dan tahap kemampuan mereka untuk memahami risalah yang di bawa
b) Memilih saat, iaitu memilih masa dan ketika yang tepat untuk berbicara dan
c) Mencari titik pertemuan, iaitu adanya keserasian dan persamaan serta relevensi, sebagai tempat bertolak




Dalam konteks dakwah, Allah telah menjelaskan hikmah dalam beberapa makna mengikut kondisi keadaan yang berlaku. Antaranya hikmah dalam erti kemampuan memilih saat bila harus berbicara dan bila harus diam. Para pendakwah seharus mengetahui saat ia harus berbicara dalam menyampaikan dakwah supaya dakwahnya mudah diterima. Hikmah dalam erti memilih dan menyusun kata-kata. Seorang pendakwah perlu menggunakan bahasa yang baik, tepat dan padat. Firman Allah yang bermaksud :

“Wahai orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan berkatakanlah dengan kata-kata yang tepat.” (al-Ahzab, ayat 70)

Para ulamak menyebutkan qaulan sadida dengan kata –kata yang lurus, kata yang benar dan kata yang tepat iaitu berbicara dengan penuh kejujuran kerana di situlah terletak unsur segala kebahagiaan dan pangkal dari segala kesempurnaan kerana yang demikian itu berasal dari kemurniaan hati.

wallahualam.....




reminder: sy mintak maaf klu tersalah ape2.. harap ade yg leh tambah n tegur keslahan tuh..

cuti yang sekejap.....




12hb kne naek bus balik johor..
erm.. jumpe ngn kgkwan..huhu

before dat tgk result..9hb
hope dpt elok ag.. dekan!
ala.. kejapnye cuti..
lesen tak wat bg habes.. nanti dh keje kne pakai drebar..hehheheh

erm... kejapnye cuti...
so singkat la... huhuhu

to mama and adik2..
selamat bercuti..


buat udin! selamat ber"SPM"..
ingat dua ag paper!

reminder: ingat sempat wat lesen huhu

Thursday, December 3, 2009

AkU??

JULAI

* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja



Kalau anda dilahirkan pada 1hb, 10hb, 19hb, 28hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.
no.1
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

budak skema??

salam...

hari ni de lak sorang kawan kata kat aku.. "pointer tinggi tak join orang wat ape" .. sakit hati aku..
hidup manusia sume tak sempurna.. aku pun same.. aku terase?? yup.. sebab die cakap tak selidik dulu.. die cakap macam tu sebab aku tak dapat dok kolej yang same aku duduk mase tahun 1.. why?? biarlah rahsia.. apa yang jadik aku jadik kan pengajaran.. memang orang mengata.. tapi Allah tahu segala-galanya kan..

yeke aku budak skema??



tak juga.. aku bukan yang jenis "ulat buku" ... aku mmg la pakai spec.. hukhukhuk..

yup.. aku agak disiplin.. aku takut buat salah.. tapi laen skit bile besar, selagi aku rase aku betul aku wat..hehehe..

nape aku boh entri nih?? aku just tertarik ngn perkataan "BUDAK SKEMA"
dulu mase sekolah ye la jugak tapi tak sgt.. hehheheh

wut eva it is.. i have my own life.. rite?? heee

Tuesday, December 1, 2009

::::::::myBAbyDoll

umo aku bape yek??? hehhehe..

terase nak letak pasal anak2 patung aku dlm entri nih.. agpun..blog inikan pasal aku.. me with the light... my self lah tuh..heeeee

nak tgk??? doll pertama aku mase aku umo 6tahun.. i buy it wit my own money.. huuhuhu.. dat time my famili n i live at the 'perkampungan orang asli"..nanti aku cerita n maybe entri nye bertajuk.. "my mum is a traveler" hikhikhik..

oke2 back to the show....


1. myGajah (umo 6tahun aku beli.. dah 14tahun bersama aku, heee dulu cap nye color biru..dah bertukar la..heee)



2. myNgau2
(dapat bear nih mase tukar2 hadiah ngn kwn mase form5.. 1st time setelah aku besar aku dapat bear2..hikhik)


3. MrPatrick ( i call her patricia..hikhikhik, mama bagi nih...)

4. Mr.Totoise (en.kure nih abg ngah bagi mase aku kat matrik.. mase tu tgh final.. suddenly my angah dtg bg en.kure n mr .spider.. ,spider tu kicin jek..lupe amek gambar die..same color..pink!)



5. little Stebby (beli mase otw balik dr kenduri angah kat kelantan... heheh ma bayar)


erm... mase sekolah rendah..aku de anak patung.. tapi barbie.. adik laki yg form5 tuh dulu die sgt dengki ngn anak2 ptg aku.. die cabut kepala kaki tangan sume.. last2 mama bakar jek.. ma kata "dah berselerak!" hehehe... then mase aku dulu anak patung kertas pop sgt.. tapi unlucky me.. habes tercabut kepala! adik aku nye keje.. sedih gile hanya Allah yg tahu.. hukhukhuk.. aku kurang maen anak patung sebab maen masak2...heeeee...

ni gambar patung2 kecik...

(hadiah hari lahir aku yg ke 20tahun)



reminder: aku suke anak patung! heee

kancil atau pelanduk???

adakah kancil dan pelanduk itu makhluk yang same?? i dunno... my angah said it so.. they r just same.. hehheh..

mase raye kami masak rendang kancil/pelanduk... no pic.. my camera wasn't wit me dat time.. huuu the real kancil/pelanduk pun tak sempat amek gambar.. huhu.. but angah ade gambarnye.. lupe nak upload masok laptopku aje.. hikhik.. meh tgk KANCIL percik!!!! version myOwn self hehehe... (sejak aku peram ayam n jadik sedap n lazat aku di amanahkan utk memeram kancil/pelanduk nih)


pic 1: nape tutup?? yg aku tau klu kite tutup mase peram.. aroma n ramuan tu akan sebati elok, lebih baek tutup ngn daun pisang, bau die akan ag sedap.. (umah aku pokok pisang maseh peringkat bayi! huh!)


pic 2: ni hah rupenye... disebabkan kurang bahan2 utk peram kancil/pelanduk nih, aku tibai mak akunye rencah rendang..aku boh sikit jek.. bg bau wangi sket.. hehhe.. yg len still ramuan yg same..




pic 3: ni mase dah hampir masak.. kulit kancil/pelanduk nih lembut so mudah hangus, isi lom masak ag.. aku dah tores2 isi nye...



pic 4: akibat kulit nye asyik nak hangus, aku pun decide ngan mama ku letak daun pisang.. kulit die sedap tapi bau.. urghhh amat loya..bau daun kuat gile,, cam kambing lew... (daun pisang ni ma amek umah jiran yg bagi baby pokok pisang tuh..heee)


pic 5
: mase makan.. along n angah dtg utk makan ramai c kancil/pelanduk tuh.. yum3.. mule aku tak lalu.. adik ann cakap rase cm ayam.. aku pun bedal.. hehhe sampai tinggal tulang..kehkehkeh




reminder: nak ke resipi ramuan utk peram ayam/kancil/pelanduk/sate/ikan.. heheh klu nak ckp..hehhe nak rase makanan di atas?? dtg umah..klu de rezki dapat makan..hehhehe

malam raikan kejayaan!!


di sebabkan dik ann dpt 5A .. kakLong belanja makan2 kat luar,,,hehhehe sape yang untung??
kami la.. hikhikhik... kami makan dekat oldvillage




an tak sabar tunggu makanan.hehhehe.


best2.. sedap2..free sume sedap kan...

reminder: seronok..kejayaan perlu di sambut sebab yang lain akan ikut!